Tarta z fetą
KAROLINA • dawno temuNie należysz do typu ciasteczkowych potworów, które zjedzą wszystko, co choć trochę przypomina słodkie babeczki, kruche ciasteczka albo inne słodkości? Może posiadasz wyszukany smak i lubisz nietuzinkowe połączenia? Masz okazję utrzeć nosa wszystkim miłośnikom słodkich wypieków i przygotować coś, czego na pewno będą ci zazdrościć. Oczywiście wskazać można kilka rodzajów domowych wypieków, do których zamiast marmolady albo owoców z łatwością dodamy podsmażone pieczarki, szpinak albo odpowiednio przyprawione mięso mielone. Wskazać tu trzeba przede wszystkim na ciasto francuskie i możliwość przygotowania wyśmienitych pierożków. Równie dobrym rozwiązaniem jest upieczenie wyśmienitej tarty. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się o drzemiących w niej możliwościach znacznie więcej. Poświęcając chwilę, poznasz także sprawdzony przepis na tartę z cukinią i serem feta.
Przepisy na tartę
Chcąc dowiedzieć się czegoś więcej na temat przepisów na tartę,niezbędne będzie zagłębienie się w tajniki kuchni francuskiej. To właśnie ten wypiek jest dla niej najbardziej charakterystyczny, chociaż obecnie zdobył popularność już na całym świecie. Gdzie kryje się sekret wyśmienitej tarty? Kluczowe znaczenie ma tutaj przepis na ciasto do tarty, na którego wykonanie się zdecydujemy. Tarta to wypiek, który możemy przygotować na bazie ciasta francuskiego, drożdżowego albo kruchego. Jednakże nie tylko wybór ciasta daje nam dużą swobodę. Otóż możemy przygotować tartę na słodko albo tartę na słono, w zależności od tego, jakie smaki są bliższe naszemu sercu. Po czym najłatwiej jest poznać tartę? W najbardziej klasycznym wydaniu zbudowana jest w następujący sposób – podstawę stanowi ciasto, natomiast nadzienie znajduje się na powierzchni ciasta. Poza tym zazwyczaj posiada ona kształt okrągły z delikatnie pofalowanymi bokami. Nie jest to jednak reguła, ponieważ tarta tatin posiada odwrotną budowę, tzn. ciasto ułożone jest na powierzchni wypieku, a pod nim możemy znaleźć właśnie pyszne nadzienie. Takim nadzieniem może być chociażby cukinia z fetą. Nie trać czasu i przeczytaj poniższy przepis na to znakomite danie.
Tarta z cukinią i fetą
Do przygotowania tarty z cukinią i fetą będziesz potrzebowała następujących składników:
- 1 arkusza mrożonego ciasta francuskiego,
- 1 średniej wielkości cukinii,
- 1 małej cebuli,
- 1 szklanki sera feta,
- 3 łyżek masła,
- 2 łyżek posiekanego rozmarynu,
- pieprzu,
- soli,
- jajka.
Sposób przygotowania:
Wyłóż blaszkę papierem i rozłóż na niej ciasto francuskie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180° i piecz je przez 25 minut. W tym czasie pokrój cukinię w paski i posól je, by wydobyć z nich wilgoć. Po około pół godziny wyciśnij z nich wilgoć. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę. Kiedy ostygnie, dodaj do całości cukinię, przyprawy do smaku, ¾ sera fety i surowe roztrzepane jajko. Taką masę wyłóż na wcześniej podpieczone ciasto. Całość pieczemy do czasu, aż ciasto stanie się złote (ok. 15 minut). Kiedy tarta wystygnie, posypujemy ją pozostałą ilością sera feta.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze