Gołąbki z kaszą
KAROLINA • dawno temuJak zrobić ten sam obiad i się nie napracować, aby stworzyć kilka potraw odpowiadających gustom całej rodziny? Zadanie to nie jest łatwe i nieraz już zdarzyło się, że nas przerosło. Trudno bowiem zaproponować coś innego niż przygotowane danie osobie, która jest uczulona, nie lubi mięsa albo nie przepada za daną potrawą, chyba tylko kanapki. Co więcej, nawet jeżeli ktoś uwielbia zupę pomidorową, a będzie ona ugotowana w inny sposób niż jest do tego przyzwyczajony, możemy oczekiwać, że nie będzie mu ona smakowała. Najlepiej jest zatem przygotować kilka wariacji na ten sam temat, o czym doskonale wiedzą doświadczone panie domu, które nieraz miały do czynienia z wymagającymi gośćmi. Zachowanie różnorodności pozwoli nam także na cieszenie się przyrządzoną potrawą nawet przez kilka dni, a podanie jej w odmiennych postaciach na jednym talerzu zawsze będzie wiązało się z niemałą niespodzianką. Wskazać można kilka pomysłów na to, jak na podstawie jednego przepisu zrobić kilka dań. Niezastąpione są tu oczywiście pierogi albo naleśniki z różnym farszem świetnie sprawdzające się także w formie zapiekanej. Mało osób jednak wie, że w podobny sposób możemy wykorzystać gołąbki. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz wariacje na ich temat, w tym przepis na gołąbki z kaszą gryczaną.
Jak zrobić gołąbki?
Gołąbki w tradycyjnej formie znają chyba wszyscy, jednak mało kto potrafi dostrzec potencjał, jaki kryje się w tym prostym przepisie. Otóż cały patent opiera się na tym, żeby do podgotowanych liści białej kapusty włożyć farsz mięsny z dodatkiem ryżu, a następnie przyrządzić do nich odpowiedni sos. W ostatnim czasie wynaleziono jednak jeszcze prostszy sposób, mianowicie przepis na gołąbki bez zawijania. Chcąc jednak wprowadzić nieco innowacyjny pomysł do tradycyjnej receptury, lepiej jest jednak puścić wodze fantazji i zaproponować nowy farsz albo sos. I tak dzięki temu zamiast tradycyjnie dodawanej wieprzowiny możemy wykorzystać baraninę, drób bądź dziczyznę. Poza tym zmienić możemy także drugi skład farszu, jakim jest ryż. Świetnie zastępują go bowiem różne rodzaje kasz, jak jaglana albo jęczmienna. Jeszcze innym sposobem na urozmaicenie gołąbków jest zupełne zrezygnowanie z mięsa i przygotowanie oszukanych gołąbków. Oczywiście, zastanawiając się,jak zrobić gołąbki musimy także wskazać na możliwości, jakie niesie przyrządzenie do nich specjalnego sosu. Może to być bowiem sos pomidorowy, sos beszamelowy, rozmarynowy, koperkowy albo pieczeniowy. Wybór oczywiście zależy wyłącznie od naszych smakowych upodobań. Co więcej, jeśli zostanie ci kilka porcji, z dużym powodzeniem możesz je następnego dnia zapiec na przykład z dodatkiem bułki tartej i sera. Ciekawym pomysłem dla wegetarian jest przygotowanie gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami. Jeżeli nie masz już w swojej spiżarce grzybów, nie rezygnuj i przyrządź równie smaczne gołąbki z kaszą i pieczarkami. Jeżeli chcesz poznać więcej szczegółów, zapoznaj się z poniższymprzepisem na gołąbki z kaszą gryczaną.
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną
Do przygotowania gołąbków z kaszą gryczaną będziesz potrzebowała:
- 1 białej kapusty,
- 1 woreczka kaszy gryczanej,
- 10 dag suszonych grzybów,
- 1 jajka,
- soli,
- pieprzu,
- 2 cebul,
- 0,5 litra bulionu warzywnego.
Kapustę należy obgotować w wodzie, aby jej liście stały się elastyczne. Następnie wybieramy kilka dużych liści, które ułatwią nam zawijanie farszu.
Kaszę należy ugotować i po ostudzeniu dodać do niej surowe jajko. Grzyby zalewamy wrzątkiem na kilka godzin przed gotowaniem potrawy, a następnie dodajemy je do farszu razem z zeszkloną cebulką. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Na środku każdego liścia kładziemy farsz i zawijamy go, zakładając kapustę z każdej strony. Następnie gołąbki wkładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez około godzinę.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze