Sałatka z tuńczykiem i ryżem
KAROLINA • dawno temuCoraz częściej stajemy przed wyborem, czy kupić jakieś jedzenie na wynos, dania typu fast food albo skorzystać z różnego rodzaju mrożonek, które z łatwością przygotujemy w ciągu kilku minut. Niektórzy chcą nas zachęcić do zrezygnowania z tych łatwych i bardzo szybkich rozwiązań, podkreślając, że niosą one dla nas bardzo niekorzystne skutki zdrowotne. Wykluczenie pysznych hot dogów albo aromatycznych frytek jest tym trudniejsze, że nie znajdujemy dla nich żadnego rozsądnego substytutu, który mógłby je zastąpić. Bardzo dobrym pomysłem na jedzenie, które z łatwością zabierzemy ze sobą do pracy albo szkoły są sałatki. Wystarczy, że w dowolnym momencie sięgniemy po pudełko z sałatką i w skuteczny sposób zaspokoimy swój głód. Obok tych przyrządzanych na bazie ziemniaków, makaronu albo samych owoców, sycące z jednej strony, a dietetyczne z drugiej są sałatki z ryżem. Nie czekaj i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, w jaki sposób przygotować sałatkę z ryżem i tuńczykiem.
Sałatki z ryżem
Zanim poznamy recepturę przygotowywania sałatki z ryżem i tuńczykiem, należy dowiedzieć się trochę więcej o wyśmienitych sałatkach ryżowych w ogóle. Ich przyrządzenie nie jest trudne, ponieważ zwykle opiera się na połączeniu kilku składników. Oprócz tego ryż gotuje się niedługi czas, a osoby szczególnie dbające o linię i zdrowie oprócz białego wybrać mogą także jego ciemną odmianę. Posiada on neutralny smak, co pozwala nam na przygotowanie sałatek składających się zarówno z warzyw, owoców, jak i kawałków mięsa albo ryby. Zwieńczeniem klasycznej sałatki z ryżemjest zwykle majonez, chociaż możemy go nieco odchudzić, mieszając go z jogurtem albo zupełnie nim go zastępując. Dodając ryż do sałatki, wcale nie musimy się także martwić, że przybierze ona niezbyt apetyczną konsystencję, jednakże należy uważać, by nie gotować go zbyt długo. Jak możemy przygotowaćsałatkę dietetyczną z tuńczykiem? Jest to bardzo proste! Sałatki z tuńczyka oprócz ryżu zawierają różne dodatki, jak chociażby ogórek albo kukurydza. Zapoznaj się z poniższym przepisem i poznaj szczegóły tego pysznego dania.
Przepis na sałatkę z ryżem i tuńczykiem
Do przygotowania sałatki z ryżem i tuńczykiem będziesz potrzebowała następujących składników:
- 1 opakowanie ryżu,
- 1 puszka kawałków tuńczyka w sosie własnym,
- ½ puszki kukurydzy konserwowej,
- 1 mała cebula,
- 3 ogórki kiszone,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy około 2 minut krócej niż wskazuje to instrukcja zamieszona na opakowaniu i studzimy, aż osiągnie temperaturę pokojową. Kolejnym krokiem jest pokrojenie w kostkę ogórków i cebuli. Warzywa układamy w misce razem z ryżem, odsączoną kukurydzą i tuńczykiem. Teraz wystarczy już tylko wymieszać całość z jogurtem i majonezem, a także doprawić wszystko odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Nie mieszajmy składników zbyt długo, bo sałatka będzie wyglądała bardzo nieestetycznie. Jeżeli chcemy, by sałatka była mniej kaloryczna, możemy użyć zamiast majonezu jogurtu bałkańskiego. Sałatka najlepiej smakuje odrobinę schłodzona.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze