Składniki:
2 torebki ryżu, 2 puszki tuńczyka w oleju, papryka, pęczek szczypiorku, 6 jajek, puszka czerwonej fasolki, kilka ogórków konserwowych.
Na sos: olej (oczywiście ideałem jest oliwa), 2 łyżki wody gazowanej, 1-2 łyżeczki musztardy, 2 sosy sałatkowe (jak kto lubi, ja dodaję paprykowo-ziołowe Knorra), kilka ząbków czosnku, 2 łyżeczki cukru.
Jak przyrządzić?
Jajka i ryż ugotować, ostudzić. Wszystkie składniki pokroić w kostkę (nie za drobną), fasolę i tuńczyka odsączyć. Składniki wymieszać i dodać sos. Wydaje mi się, że właśnie sos stanowi tu o walorach smakowych. Ja robię go tak: olej (około 1/3 szklanki na taką porcję), wodę, musztardę, cukier i sosy ucieram, dodaję wyciśnięty czosnek i polewam sałatkę. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej smakuje schłodzona.
Potrzebne przybory:
deska, garnek, nóż, wyciskarka do czosnku
Jak podawać?
Mój mąż nie jest w stanie odejść od miski, póki nie zobaczy dna... Naprawdę fajna sałatka na co dzień i na imprezy. Podawać z chlebem lub nawet samą (to opcja mężowa).
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | duża miska |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | aoi |