Sałatka warstwowa

Przepis kulinarny

Składniki:

- słoik selera konserwowego,
- słoik marchewki konserwowej,
- puszka kukurydzy,
- por,
- 10 dkg szynki,
- 4 jajka,
- 1/2 słoika majonezu kętrzyńskiego,
- mały jogurt naturalny,
- puszka ananasa.

Jak przyrządzić?

W szklanym wysokim naczyniu - najlepiej przezroczystym - układać warstwami po kolei: odcedzony seler ze słoiczka, na to kukurydzę, następnie ananasa pokrojonego (można kupić już pokrojonego), potem marchewkę, następnie pokrojonego w paski pora, następnie ugotowane jajka na twardo pokrojone w grubszą kostkę i na to szynkę również pokrojoną w kostkę. Wkładamy naczynie do lodówki na około godzinkę. Przed podaniem na stół polewamy majonenzem zmieszanym z jogurtem, lekko posolonym i popieprzonym.

Potrzebne przybory:

Szklane naczynie przezroczyste, żeby było widać efekt układanych kolejno warst, sitko do odcedzania warzyw.

Jak podawać?

Do wszelkiego rodzaju wędlin, mięs lub jako luźną dostawkę.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje10-12 porcji
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt12 zł
AutorMonia K.

Sałatka warstwowa: Podobne przepisy

Sałatka warstwowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy