Składniki:
- słoik selera konserwowego,
- słoik marchewki konserwowej,
- puszka kukurydzy,
- por,
- 10 dkg szynki,
- 4 jajka,
- 1/2 słoika majonezu kętrzyńskiego,
- mały jogurt naturalny,
- puszka ananasa.
Jak przyrządzić?
W szklanym wysokim naczyniu - najlepiej przezroczystym - układać warstwami po kolei: odcedzony seler ze słoiczka, na to kukurydzę, następnie ananasa pokrojonego (można kupić już pokrojonego), potem marchewkę, następnie pokrojonego w paski pora, następnie ugotowane jajka na twardo pokrojone w grubszą kostkę i na to szynkę również pokrojoną w kostkę. Wkładamy naczynie do lodówki na około godzinkę. Przed podaniem na stół polewamy majonenzem zmieszanym z jogurtem, lekko posolonym i popieprzonym.
Potrzebne przybory:
Szklane naczynie przezroczyste, żeby było widać efekt układanych kolejno warst, sitko do odcedzania warzyw.
Jak podawać?
Do wszelkiego rodzaju wędlin, mięs lub jako luźną dostawkę.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10-12 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Monia K. |