Sałatki z fetą
DAMIESA • dawno temuSałatka grecka to tylko jedna z wielu kulinarnych propozycji wykorzystania fety. Wystarczy jednak odrobinę otworzyć się na kuchenne eksperymenty, aby szybko zauważyć, że ten rodzaj sera świetnie sprawdza się także w zestawieniu z innymi składnikami. Jakie pożywne sałatki sprawdzą się na lato? Oto kilka ciekawych propozycji.
Sałatka arbuzowa z fetą
Choć zestawienie sera z owocem może z początku wydawać się nieco dziwne, to po degustacji takiej orzeźwiającej przekąski mijają wszelkie wątpliwości co do jej walorów smakowych. Przepis na sałatkę z fetą oraz arbuzem brzmi następująco: należy przyrządzić ją z pomidorków koktajlowych, zielonego ogórka oraz kawałków arbuza i polać sosem przygotowanym z połączenia octu, oliwy z oliwek oraz drobno posiekanej mięty. Ser feta pokrojony w kostkę dodaje się na samym końcu, bo w przeciwnym razie nadmiar płynów szybko by go rozpuścił. Na koniec całość można doprawić solą i pieprzem oraz wykorzystać aromatyczną przyprawę oregano, która w tym przypadku sprawdzi się znakomicie. Dekoracją mogą być czarne oliwki. Tak przyrządzoną sałatkę najlepiej jest podawać lekko schłodzoną. Nie należy jednak trzymać jej zbyt długo w lodówce, bo może stać się zbyt wodnista i niesmaczna. Taka przystawka przygotowana na letnie grillowanie z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Jest orzeźwiająca i świetne gasi pragnienie, a do tego pozwala odświeżyć oddech.
Sałatka z fetą i brokułami
Ser feta sprawdzi się doskonale także w połączeniu z brokułami. Aby przyrządzić taką sałatkę, potrzebne będą następujące składniki: 0,5 kg brokuł, opakowanie sera feta, 30 dag sera parmezan, 30 dag szynki z indyka, kukurydza z puszki, zielony groszek oraz czerwona fasolka, 2 ząbki czosnku, majonez, sól i pieprz. Brokuły należy ugotować w lekko osolonej wodzie, jednak nie do zupełniej miękkości — powinny być chrupkie, aby zbyt szybko nie zrobiła się z nich niesmaczna papka. Następnie kroi się je w mniejsze kawałki i dorzuca poszatkowany ser parmezan oraz szynkę. Do tego dodaje się odsączoną wcześniej z nadmiaru płynów kukurydzę, zielony groszek oraz czerwoną fasolę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość miesza się z majonezem, doprawiając w międzyczasie solą oraz pieprzem. W tym przypadku, podobnie jak w poprzednim przepisie, fetę dodaje się na sam koniec, tuż przed podaniem sałatki. Dekorację tego dania z brokułami może stanowić natka pietruszki. Zastosowane w nim dwa różne gatunki sera sprawiają, że sałatka jest bardzo smaczna.
Można też wykorzystać inny pomysł. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie dania z serem, do którego doda się nieco inne składniki. Brokuły będą świetnie komponować się z kalafiorem, który w tym przypadku zostaje w postaci surowej. Wystarczy go jedynie pokroić na małe kawałeczki, wymieszać z ugotowanymi wcześniej brokułami, dodać do nich prażony słonecznik, pokruszone orzechy, a całość zalać sosem przyrządzonym z rozpuszczonej śmietany z serem parmezan i fetą. Jeśli chodzi o przyprawy, to w zupełności wystarczą tutaj sól i pieprz. Zwolennikom ziołowych aromatów poleca się zaś użycie posiekanego koperku.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze