Usiądź w fotelu i rozsmakuj się w pysznej herbacie chai masala!
ISABELLE • dawno temuJeśli znudziła ci się zwykła czarna herbata, nie musisz od razu przerzucać się na kawę lub inne napoje. Możesz poeksperymentować! Najbardziej znana forma herbaty to tak zwana bawarka. Herbaty zielone, czerwone czy białe też nie są nam obce. A może by tak poszperać w przepisach na indyjską herbatę? Ostatecznie Indie to jedna ze stolic tego trunku. Znacie herbatę chai masala?
Indyjski sposób na herbatę
Jest to najbardziej znany sposób przygotowywania indyjskiej herbaty o niezwykłym aromacie i ostrym smaku, który rozpowszechniony jest także w krajach zachodnich. Słowem masala hindusi określają "przyprawę". To herbata czarna, ale z pieprzem, kardamonem, anyżem, cynamonem, imbirem i goździkami, do której dodaje się jeszcze mleko albo cukier i cytrynę. Co ciekawe, każda rodzina zamieszkująca Indie posiada własny sposób zaparzania masala, w której skład mogą wchodzić różne przyprawy i w przeróżnych ilościach. Sam proces przyrządzania napoju może być różny w różnych domach. Przeważnie jednak opiera się on na doprowadzeniu do wrzenia przeróżnych przypraw oraz substancji słodzących, do których następnie dodaje się herbatę oraz mleko. Mieszankę taką znów doprowadza się do wrzenia i zaparza przez kilka minut. Niektóre elementy całego procesu, np. proporcje składników, można modyfikować wedle własnych upodobań. Smak herbaty można urozmaicić poprzez dodanie czarnego pieprzu, kolendry, czy innych przypraw. Jest bardziej mętna niż normalny napój i ma barwę przypominającą raczej kawę z mlekiem. Herbata chai masala to cała symfonia smaków!
Przygotowanie indyjskiego specjału
Nie ma uniwersalnej recepty na to, jak przyrządzić prawdziwą chai masala. Nawet w Indiach panuje zasada – co dom, to obyczaj. Jednak ogólna reguła polega na zagotowaniu przypraw oraz cukru w mieszaninie mleka i wody, a następnie na dorzuceniu do wrzątku herbacianych liści. Można także zmienić kolejność, rozpoczynając od mleka i przypraw lub zagotować herbatę razem z pozostałymi składnikami. Gotowy napar tradycyjnie wlewa się do glinianych kubeczków jednorazowego użytku. Oczywiście ulubione kubki też wchodzą w grę! Herbata chai masala jest najlepszym sposobem na nadchodzące zimne, jesienne wieczory – dzięki przyprawom rozgrzewa, jak żadna inna!
Składniki:
- po 2 szklanki mleka i wody,
- 3 łyżeczki czarnej, sypanej herbaty,
- 6 goździków,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka sypkiego lub ziarnistego kardamonu,
- imbir,
- ok. 8 łyżeczek cukru.
Przygotowanie:
Do garnka przelać mleko oraz wodę. Następnie dodać herbatę, szczyptę imbiru i pozostałe przyprawy. Dosłodzić napój cukrem (ilość cukru zależy od preferencji osób pijących, może być to 8 łyżeczek, a może być mniej). Doprowadzić płyn do wrzenia i pilnować, aby nie wykipiał. Następnie gotować na mniejszym ogniu przez ok. 2–5 minut, aby napój nabrał aromatu. Na koniec herbatę przelać przez drobne sito w celu usunięcia wszelkich fusów i gotowe.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze