Co można zrobić z mrożonek? - czyli dania na szybko
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuKto w dzisiejszym świecie ma czas na spędzanie długich godzin w kuchni i wymyślanie praco- i czasochłonnych potraw? Chyba tylko zawodowi kucharze… I może jeszcze garstka szczęśliwców. Reszcie pozostaje weekendowe gotowanie, a w tygodniu… Właśnie. W tygodniu pragniemy czegoś ciepłego, szybkiego i smacznego. Nic prostszego! Tym razem z pomocą przyjdą nam mrożonki. Na ich bazie możemy przygotować wiele potraw, które spełniają powyższe warunki. Tutaj znajdziecie przepisy na kilka z nich.
Domowa chińszczyzna
- 500g mrożonki warzywnej,
- 400g piersi z kurczaka,
- 200g ryżu białego,
- 100ml rosołu (z kury lub warzywnego),
- 1 papryczka chili,
- sól, pieprz,
- łyżeczka przyprawy pięciu smaków,
- oliwa z oliwek
Przygotowujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
Rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni. Następnie wrzucamy na patelnię pokrojonego w paski kurczaka. Smażymy go około 3 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy tylko będzie on obsmażony z każdej strony (nie musi być gotowy w środku) dorzucamy do niego mrożone warzywa, zmniejszamy płomień pod patelnią i przykrywamy ją. Dusimy około 5 minut. Po tym czasie całość doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą pięciu smaków, dodajemy papryczkę chili, zalewamy rosołem i zostawiamy na ogniu, aż utworzy się gęstawy sos. Podajemy z ryżem.
Szybka minestrone
- 2l rosołu warzywnego,
- 1kg mrożonki warzywnej,
- 4 liście sałaty,
- 1 por,
- 1 kalarepa,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Mrożonkę warzywną wrzucamy do zimnego rosołu i stawiamy na niedużym ogniu. W czasie, jak „podstawa” naszej zupy będzie się powoli grzała zajmujemy się pozostałymi warzywami. Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę, pora na plasterki, a sałatę w paski. Gdy tylko zupa się zagotuje dodajemy kalarepę, po 5 minutach pora, a po następnych 3 sałatę. Tuż po dodaniu sałaty całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Risotto warzywne
- 1½l bulionu warzywnego,
- 500g mrożonki warzywnej,
- 200g ryżu do risotto,
- 100g pieczarek,
- sól, pieprz, oregano
- oliwa z oliwek
Ryż podsmażamy delikatnie na oliwie tak, aby wchłonął ją, ale się nie usmażył. Następnie zalewamy go 250ml bulionu i gotujemy, aż napęcznieje i wchłonie prawie całą porcję płynu. Fazę tą powtarzamy aż do skończenia bulionu. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (tak na 2 dolewki przed) dodajemy do niego mrożone warzywa i umyte i pokrojone na ćwiartki pieczarki. Przed ostatnią dolewką doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze