Dietetyczne desery
DAMIESA • dawno temuSłodkie przekąski serwowane w godzinach popołudniowych jako deser to coś, czego trudno sobie odmówić, nawet będąc na ścisłej diecie. Łakocie wystawione na sklepowej witrynie, aż proszą o ich kupienie, czemu niezwykle trudno się oprzeć. Aby ograniczyć nieco kaloryczność takich deserów, dużo lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie ich samodzielnie w domu.
Jak ograniczyć kaloryczność deserów?
Większość z propozycji cukierniczych jest niestety istną bombą kaloryczną, więc nawet mała porcja może nie być bez znaczenia dla sylwetki. Po pewnym czasie efektem takiej chwili słabości może być zatem pojawienie się kilku zbędnych centymetrów w biodrach. Jak zatem zredukować kaloryczność słodkich przekąsek? Receptą są desery owocowe. Dobrym pomysłem jest więc np. przyrządzenie przekąski na bazie jogurtu śmietankowego. Jego smak można poprawić, dodając do niego dwie łyżeczki miodu, orzechy włoskie, rodzynki czy owoce, takie jak: banany, kiwi czy winogrona. Innym rozwiązaniem jest także przygotowanie galaretki, która jest lekkostrawna, nie pozostawia uczucia ciężkości w żołądku, a do tego zamiast pustych kalorii, dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Można dodać do niej również pokrojone w cząstki owoce (z wyjątkiem kiwi, które uniemożliwia stężenie się galaretki). Żelatynę można także połączyć z serkiem homogenizowanym oraz musem morelowym przygotowanym wcześniej w blenderze.
Na lato świetnie nadają się owocowe sorbety z pokruszonym lodem i osładzane miodem zamiast cukru. Niedawno rozpoczął się sezon na truskawki, dlatego zamiast ulegać pulchnym pączkom, lukrowanym drożdżówkom czy kremowym babeczkom, warto zastąpić taki słodki deser pysznym musem. Aby go przygotować, wystarczy zmiksować owoce z odrobiną jogurtu naturalnego. Nie warto w tym przypadku używać śmietany czy cukru, bo truskawki są dość słodkie.
Słodycze prosto z piekarnika
Do pieczenia ciast warto używać mąki pełnoziarnistej, która zawiera sporo błonnika, a także cechuje się zdecydowanie mniejszą kalorycznością. Niełuskane ziarna zbawiennie wpływają na układ pokarmowy i układ trawienny. Zamiast tuczącego kremu czy czekolady, lepiej przyrządzić pyszne ciasto marchewkowe. Jeśli zaś chodzi o osłodzenie wypieku, zamiast białego cukru warto użyć dużo mniej tuczącej fruktozy. Dobrym pomysłem będzie także przyrządzenie zapiekanych owoców. Można w tym celu wykorzystać np. jabłka i gruszki. Należy je wcześniej obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, a następnie przyprószyć cynamonem. Owoce ułożone na blasze powinno się zapiekać tak długo, aż lekko się zarumienią i staną bardzo miękkie. Takiego deseru nie trzeba już dosładzać, bo soki, które wytrącą się pod wpływem wysokiej temperatury, w połączeniu z posypką stworzą słodką panierkę. W piekarniku można także przyrządzić pyszne i bardzo zdrowe bananowe talarki oblane miodem. Owocowe ciasteczka uzyskamy, posypując je na wierzchu kokosowymi wiórkami lub posypką sezamową. Dobrym pomysłem jest także upieczenie miękkich muffinek. Jako nadzienie zamiast czekolady czy słodkiego musu, warto zastosować otręby orkiszowe, które dostarczą błonnika i pomogą skutecznie usuwać z organizmu szkodliwe toksyny. Cukier biały warto zaś zastąpić brązowym, który jest dużo zdrowszy i mniej kaloryczny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze