Omlet na ostro
DAMIESA • dawno temuMiękki omlet na śniadanie to świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Wachlarz składników, jakie możemy dodawać do jajecznej masy jest niezliczona, dlatego to lekkie danie raczej nie szybko nam się nie znudzi. Zazwyczaj proponuje się dobranie łagodnych smaków, takich jak pomidory czy szpinak. A jakby tak pokusić się o sporządzenie omletu o prawdziwie ognistym smaku?
Przygotuj:
- 4 jajka,
- 1,5 papryczki chili,
- 1 cebulę,
- masło,
- ser żółty,
- posiekany szczypiorek lub por,
- ząbek czosnku,
- oliwę z oliwek,
- sól i pierz,
- listki bazylii.
Sposób wykonania omletu.
- Na oliwie z oliwek zeszklij posiekaną cebulką, aż ładnie się zarumieni, a następnie dodaj do niej szczypiorek lub por, papryczkę chili oraz ząbek czosnku.
- Jajka wymieszaj w naczyniu na jednolitą masę, dopraw solą i pieprzem, a następnie przelej na patelnię, łącząc je z pozostałymi składnikami. Masa powinna się lekko ściąć, tak, aby łatwo można ją było przewrócić. Dopiero wtedy dodajemy starty ser żółty. Smażymy na maśle z obu stron lub z jednej (składając omlet na pół), aż masa stanie się lekko pulchna.
- Omlet podajemy udekorowany bazylią.
Taki zdrowy posiłek na śniadanie dostarczy nam sporo energii i na długo pozostawi uczucie sytości, więc nie będziemy podjadać. Omlet podajemy z tostami i sokiem pomarańczowym.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze