Jak jeść karczochy?
DAMIESA • dawno temuTa dziwnie wyglądająca roślina jadalna nie jest zbyt popularnym rodzajem pokarmu i zdecydowanie mało docenianym w polskiej kuchni, a to duży błąd! Pochodzi ona z rejonu Morza Śródziemnego i w daniach wykorzystuje się jej główkę kwiatostanu, gdzie po usunięciu stwardniałych łusek oczom ukazuje się mięsisty środek. Warto wiedzieć, że ten rodzaj warzywa nie tylko ma dość ciekawe walory smakowe, ale także wysoką wartość odżywczą. Jakie przepisy na karczochy warto wykorzystać w swojej kuchni?
Właściwości karczochów
Jest to idealny pokarm dla cukrzyków. Warzywo to posiada bowiem w swoim składzie spore ilości inuliny. Poza tym jest bogaty w witaminę C i E, żelazo, sód, fosfor i potas oraz jest źródłem flawonoidów, które przyczyniają się do walki z wolnymi rodnikami, a więc opóźniają efekty starzenia. Jego jedzenie sprzyja spadkowi poziomu cholesterolu i zwalcza drobnoustroje zalegające w przewodzie pokarmowym. Do tego karczoch korzystnie wpływa na pracę wątroby i woreczka żółciowego, działając regenerująco. Poza tym dostarcza dobroczynnego dla zachowania zdrowia błonnika, co wpływa na lepsze trawienie. Z innych korzyści, jakie można wymienić mówiąc o jedzeniu tego warzywa należy także wspomnieć o tym, że reguluje ono gospodarkę lipidów we krwi i działa moczopędnie, a co za tym idzie pozwala na szybsze usuwanie szkodliwych toksyn i nadmiaru wody z organizmu. Działa również odtruwająco i przeciwwzdęciowo. Znikają więc bóle brzucha, zgaga czy nudności. Jedzenie karczocha chroni także przed miażdżycą. Ponoć mają też działanie antynowotworowe.
Zastosowanie karczochów
Ten rodzaj warzywa świetnie sprawdzi się zarówno w formie ugotowanej, pieczonej czy smażonej. Można też zrobićkarczochy marynowane. Jeśli chodzi o posiłki, jakie można przyrządzić na jego bazie to są to na pewno wszelkiego rodzaju surówki czy warzywne sałatki. Osoby będące na diecie mogą śmiało wkomponowywać karczochy do przyrządzanych posiłków, gdyż cechują się one bardzo niską kalorycznością. W 100 g jest bowiem zaledwie 10 kcal! Karczochy świetnie będą komponować się także serwowane wraz z mięsem drobiowym. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie ich na pyszne placki. Aby je przygotować potrzebne będą następujące składniki: kilka główek karczochów, słodka papryka, oliwa z oliwek do smażenia, jajka, bułka tarta oraz kilka ząbków czosnku. Warzywa należy dokładnie oczyścić, a następnie usunąć twarde liście. Pozostałe kawałki trzeba poszatkować i zalać wodą, aby nieco rozmiękły. Kiedy będą już gotowe należy obtoczyć je w roztrzepanym jajku, a następnie posypać panierką z bułki tartej i słodkiej papryki. Tak przygotowane karczochy należy układać kolejno na patelni wraz z posiekanym czosnkiem (opcjonalnie można też użyć cebulki) i smażyć z obu stron. Kiedy ładnie się zarumienią i staną lekko chrupkie, trzeba je zdjąć z ognia i podawać z warstewką startego sera żółtego lub wybranym sosem. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku sos czosnkowy, ziołowy lub jogurtowy. Innym pomysłem jest namoczenie karczochów w soku z cytryny, a następnie usmażenie ich po wcześniejszym obtoczeniu w mące. W obu wersjach smakować będą wyśmienicie!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze