Słoiczki czy domowo? Jedzenie dla maluszka
SABINA STODOLAK • dawno temuNiemowlęta nie mogą jeść tych samych rzeczy, które jedzą dorośli — dla małych brzuszków są zbyt ciężkostrawne albo często alergizują. Co jednak robić w przypadku starszych dzieci? Na dodatek takich, które mają własne gusta kulinarne, a Tobie nie chce się gotować dwóch obiadów? Podpowiadamy, jak dbać o zdrowie maluchów i zachować rozsądek.
Roczne dziecko chce uczestniczyć w domowych posiłkach, ale na własnych zasadach: wielu rzeczy nigdy nie weźmie do buzi i już. Ty też nie zawsze masz czas na przygotowanie świeżych, zdrowych, dwudaniowych obiadów: czasem kupujecie półprodukty, czasem coś odgrzewacie. Dobrze stosować dietę wymienną: dziś świeża zupa, ale mrożone pierogi, a jutro barszcz z kartonika ale szybka w przygotowaniu pieczona ryba. Wtedy można zachęcać dziecko do jedzenia świeżego i zdrowego posiłku, ale "odpuścić" mu niezdrowy półprodukt i w zamian za to zaproponować tak zwane jedzenie słoiczkowe dla starszych dzieci.
Wszystkie firmy dla niemowląt mają w swojej ofercie dania dla starszych dzieci. Te potrawy mają bardziej skomplikowane składy i smaki niż dania dla niemowląt.Ich konsystencja też nie jest jednolita i moża w niej wyłowić kawałki makaronu lub warzyw- dzięki temu dziecko wyrabiało sobie nawyk gryzienia: ragout, risotto, cielęcina brzmią na tyle smakowicie, że mogą się na nie skusić nawet dorośli. Jedzenie samych słoiczków nie jest zbyt ekonomiczne, ale warto mieć pod ręką ulubione potrawy dziecka na wypadek wycieczki, gdzie nie możemy wybrać dobrze zbilansowanego posiłku dla malucha lub sytuacji w której dziecko odmawia zjedzenia troskliwie przez nas przygotowanych brokułów czy brukselki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze