Co jeść aby się nie przeziębić
SABINA STODOLAK • dawno temu

Polacy zdecydowanie nadużywają leków typu OTC (leki dostępne bez recepty), które mają leczyć lub zapobiegać przeziębieniu. Tymczasem odpowiednia dieta pozwoli Ci uchronić się przed katarem i gorączką – trzeba tylko regularnie ją stosować. Sprawdź, co jeść, by wzmocnić swoją odporność.
- Miód – to naturalny lek, który pozwoli Ci zmniejszyć ból gardła. Jeśli czujesz, że zbliża się przeziębienie i męczy Cię kaszel, pij codziennie ciepłe mleko z miodem. Żeby wzmocnić jego właściwości, do kubka możesz wsypać rozgnieciony ząbek czosnku.
- Sok z malin – oczywiście najlepszy jest naturalny, jednak jeśli nie posiadasz takiego pod ręką, wystarczy sklepowy odpowiednik. Dodawaj sok do herbaty – polepszysz tym samym smak napoju, ale również dostarczysz organizmowi niezbędnych witamin.
- Olejki eteryczne – idealne na katar. Zafunduj sobie krótką inhalację ze wrzątku wraz z kilkoma kroplami eterycznych olejków o ulubionym zapachu. Poprawia nie tylko drożność nosa, ale także odpręża w czasie przeziębienia.
- Czosnek i cebula – może nie pachną ładnie,ale jak działają. W październiku jednak nie warto zwracać uwagę na walory zapachowe tych warzyw, bowiem są one idealnym źródłem olejków o działaniu antybakteryjnym. Razem z partnerem zafundujcie sobie na kolację kanapki z serem, szynką i warzywami, a pod składniki włóżcie plasterki czosnku bądź cebuli. Przy dużej liczbie smaków będą one niemal niewyczuwalne. Cebulę możesz spożywać w podobny sposób, lub też dodając ją do sałatki. Pamiętaj jednak, że aby zachować właściwości warzyw, trzeba jeść je na surowo.
- Owoce i warzywa sezonowe – to cenne źródło witamin, przede wszystkim witaminy C. Jedz więc porzeczki, kapustę i wszelkie zielone warzywa. W owocach i warzywach czerwonych znajduje się również beta-karoten, przeciwutleniacz pomagający we wzmacnianiu odporności. Jedz również produkty bogate w selen: orzechy, kiełki pszenicy, pestki słonecznika.
- Własnoręcznie wyciśnięty sok – to prawdziwa bomba witaminowa. Zainwestuj w sokowirówkę, która będzie Ci długo służyć nie tylko jesienią, ale również latem, gdy będziesz chciała przyrządzać orzeźwiające napoje. Szklanka soku marchwiowego zawiera około 300kcal, ale jest nieporównywalnie lepsza, niż sklepowe odpowiedniki.
- Zioła – pij je, jak masz okazję. Sięgaj po melisę, która Cię wyciszy, czy też po rumianek, który ma właściwości odkażające. Dobrym źródłem witamin są napary z aronii, malin, dzikiej róży. Do herbatek możesz też dodać sok imbirowy, cynamon lub goździki.
źródło: Beata,jejzdrowie.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze