Placki z otrębami
DAMIESA • dawno temuTaka pożywna przekąska idealnie sprawdza się jako danie na śniadanie lub popołudniowy podwieczorek. Wszystko zależy od tego, jak się przyrządzi placki z otrębami. Niezależnie od formy jednak taki posiłek będzie bogaty w składniki odżywcze, więc przyczyni się nie tylko zdrowiu, ale także urodzie.
Zdrowotne działanie otrąb
Otręby są bogate w cenne dla organizmu pierwiastki, takie jak: fosfor, cynk, potas czy magnez. Do tego posiadają one w swoim składzie witaminy A i E. Ten składnik pokarmowy znany jest przede wszystkim ze swojego zbawiennego działania na przewód pokarmowy. Usuwa z niego złogi oraz szkodliwe toksyny. Ze względu na dużą zawartość błonnika są one szybko trawione, dlatego nie przyczyniają się do wzrostu masy ciała wywołanej tyciem. Otręby likwidują zaparcia i wzdęcia, regulują przemianę materii oraz wspomagają prawidłową perystaltykę jelit, dlatego są często polecane jako składnik diet odchudzających. Jakby tego było mało przyczyniają się one także do sukcesywnego obniżania złego poziomu cholesterolu, warto je zatem dodawać do musli, kefirów czy jogurtów lub też wkomponowywać w ciasto do puszystych muffinek czy naleśników.
Placki z otrębami i jabłkami w cynamonie
Składniki, jakie potrzebne są do przygotowania takiej pysznej przekąski to: 5 łyżek otrąb żytnich, 1 jajko, 500 ml mleka, mąka, 2 jabłka, cynamon, 3 łyżki cukru, oliwa z oliwek lub masło do smażenia. Mleko należy przelać do miseczki i wymieszać z jajkiem, następnie dodać mąkę i wyrabiać masę, aż do momentu, kiedy stanie się dość gęsta. Następnie wsypuje się cukier, cynamon i pokrojone na małe cząstki jabłka. Na koniec do takiej mieszanki dodaje się otręby i dokładnie miesza wszystkie składniki. Tak przyrządzone ciasto należy wlać na patelnię grubą warstwą, tak aby powstały z niej placki. Kiedy staną się chrupie i złociste, trzeba je zdjąć z ognia i przełożyć na talerzyki. Tak przygotowane placki można udekorować odrobiną cukru pudru i serwować np. jako zdrowe drugie śniadanie. Podawać tylko gorące!
Placki ziemniaczane z otrębami
W tym przypadku świetnie swoją rolę spełnią otręby pszenne. Dobrze wsypać ich sporą ilość, dlatego z powodzeniem jedna szklanka wystarczy. Do tego należy naszykować takie składniki jak: 2 jajka, 4 ziemniaki, 1 cebulka, oliwa z oliwek. Ziemniaki należy zatrzeć na tarce, połączyć je z jajkiem cebulką i otrębami. Na koniec taką mieszanką można doprawić pieprzem oraz solą, jednak dużo lepszym rozwiązaniem jest użycie poszatkowanych ziół np. koperku, natki pietruszki, bazylii czy tymianku. Masa ziemniaczana musi być dość gęsta, żeby nie rozlewała się na patelni i łatwo można było uformować placki. Po zdjęciu ich z ognia można je serwować z sosem czosnkowym czy jogurtowym. Trzeba jednak pamiętać o tym, że taki dodatek znacząco zwiększy kaloryczność posiłku. To wersja wegetariańska. Przygotowując zaś taki posiłek z mięsem, można wykorzystać podsmażony wcześniej na patelni boczek. Taki dodatek spowoduje, że danie będzie bardziej sycące, ale jednocześnie dużo bardziej tłuste, co może destruktywnie wpływać na sylwetkę.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze