Placki ziemniaczane
MAGDA • dawno temu

Sposoby na przygotowanie i podanie ziemniaków wciąż się multiplikują: pieczone ziemniaczki, ziemniaki w skórkach, papilotach, ziołach, ziemniaki z wody, gotowane na parze, tłuczone lub smażone. Dania z ziemniakami: knedle, kopytka, gnocchi… Zamiast zastanawiać się nad kolejną opcją ziemniaczanego cuda, warto przygotować, znane od dawna, swojskie placki ziemniaczane – tu też jest duże pole do popisu. Można je podawać zarówno na słodko, jak i na ostro, w formie dania głównego lub przekąski, a także jako propozycję do dipów.
Przepis na placek po węgiersku
Każdy posiada swojÄ… ulubionÄ… wersjÄ™ placka po wÄ™giersku, różniÄ…cÄ… siÄ™ najczęściej rodzajem farszu – baza jest zazwyczaj bardzo podobna. SkÅ‚adniki potrzebne na placki to: 1 kg ziemniaków, jajko, duża cebula, 1–2 Å‚yżki mÄ…ki, sól, pieprz i olej do smażenia. Farsz, który dzisiaj proponujÄ™ to gulasz z woÅ‚owiny z paprykÄ… i żółtym serem, do przyrzÄ…dzenia którego niezbÄ™dne sÄ…: 0,5 kg woÅ‚owiny, 1 czerwona papryka, 1 duża cebula, 2 Å‚yżki oleju, 2 Å‚yżki mÄ…ki, Å›mietana 18%, liÅ›cie laurowe, ziele angielskie, pół Å‚yżeczki ostrej papryki, sól, pieprz. SkÅ‚adnikiem dopeÅ‚niajÄ…cym caÅ‚oÅ›ci jest kostka żółtego sera. PrzyrzÄ…dzanie pysznego placka rozpoczynamy od pokrojenia woÅ‚owiny i obsmażenia jej na rozgrzanym oleju. NastÄ™pnie dolewamy 2 szklanki wody, wrzucamy przekrojonÄ… na ćwiartki cebulÄ™, ziele angielskie, 2 listki laurowe, szczyptÄ™ soli i pieprzu, nastÄ™pnie dusimy, aż miÄ™so bÄ™dzie miÄ™kkie. Kolejnym krokiem niech bÄ™dzie oczyszczenie papryki z nasion, pokrojenie jej w paseczki i dodanie do miÄ™sa. PowstaÅ‚y sos nadal dusimy, wedle upodobaÅ„ możemy zagęścić go mÄ…kÄ…. Na koniec usuwamy liÅ›cie laurowe, dodajemy ostrÄ… paprykÄ™ i kilka Å‚yżek Å›mietany (doprawiamy do smaku, jeÅ›li istnieje taka potrzeba). Kiedy gulasz siÄ™ gotuje, bierzemy siÄ™ za przygotowanie ciasta na placki: obieramy ziemniaki i cebulÄ™. Trzemy je na niedużych oczkach tarki, w robocie kuchennym lub blenderze, w zależnoÅ›ci jakim sprzÄ™tem dysponujemy. Do powstaÅ‚ej masy ziemniaczanej dodajemy mÄ…kÄ™, jajko i sól. Mieszamy i smażymy na rozgrzanym tÅ‚uszczu z obu stron na zÅ‚oty kolor. PamiÄ™tajmy, żeby placki odsÄ…czyć z tÅ‚uszczu na papierowym rÄ™czniku. Podajemy je przekÅ‚adajÄ…c gulaszem, posypujÄ…c caÅ‚ość żółtym serem.

Placki ziemniaczane na słodko
Oprócz tradycyjnych placków ziemniaczanych z cukrem, dżemem czy konfiturą owocową możemy podawać je również ze śmietaną i malinami. Składniki potrzebne na ciasto to: 1 kilogram ziemniaków, 2 jajka,2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej, sól, olej do smażenia (jeśli przygotowujemy placki na słodko, nie dodawajmy do ciasta cebuli ani pieprzu). Dodatkowo potrzebna nam będzie śmietana (125 ml), świeże maliny i 4 łyżki cukru. Analogicznie do przepisu na ciasto do placka po węgiersku: obieramy ziemniaki, kroimy cebulę i trzemy ją na tarce. Następnie przekładamy masę do dużej miski i dodajemy obie mąki. Mieszamy, wbijamy jajka i doprawiamy do smaku. Smażymy na oleju lub oliwie z obu stron na średnim ogniu. Śmietanę ubijamy ręcznie lub mikserem wraz z cukrem, mieszamy ją z częścią owoców i nadkładamy na upieczone placki. Na owocowo-śmietankową pierzynkę nakładamy pozostałą część malin. Uwaga, wersja dla łasuchów: do śmietany można także dodać cukier waniliowy.
Â

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze