Jak ugotować rosół chiński?
OLIWKA . • dawno temuUwielbiasz rosół? W takim razie rosół chiński na pewno będzie ci smakował. Ma ostry, aromatyczny i bardzo oryginalny smak, który wprawi w zdumienie niejednego. Jaka jest tajemnica tego niezwykłego dania? Wyjątkowe składniki, które stworzą niepowtarzalny charakter potrawy.
Przygotuj:
- 1 l bulionu z kury (może być z kostki)
- 25 dag makaronu sojowego
- 2–3 cebule dymki ze szczypiorkiem
- ostra papryczka chili
- kawałek świeżego imbiru (4 cm)
- sos sojowy
- sok cytrynowy
- pieprz
Krok 1
To będzie rosół chiński z makaronem. Połam więc makaron i gotuj go 5 minut w osolonym wrzątku.
Krok 2
Teraz przygotuj aromatyczne dodatki do rosołu chińskiego, które nadadzą mu niepowtarzalny smak. Pokrój główki cebuli w krążki, posiekaj papryczkę chili (usuwając wcześniej nasiona), obierz imbir i zetrzyj go na tarce.
Krok 3
Zagotuj bulion z kury. Dodaj do niego imbir, cebulę i paprykę i gotuj 6 minut.
Krok 4
Dopraw pyszny rosół sosem sojowym, sokiem cytrynowym oraz czarnym pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).
Krok 5
Jak ugotować rosół chiński? Teraz już wiesz. Pozostało ci tylko włożyć do niego makaron sojowy.
Krok 5
Możesz już nalewać rosół chiński do talerzy. Nie zapomnij udekorować go posiekanym szczypiorkiem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze