Cóż może być lepszego na letni wieczór, niż ciasto z dodatkiem świeżo startej marchwi? Na pewno poprawi nam humor i rozwiąże języki. Zwłaszcza jeśli wspomożemy się kieliszeczkiem wina. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale gdy skosztujecie ciasta, nie pożałujecie czasu spędzonego w kuchni.
Składniki:
-250 g mąki
-200 g brązowego cukru
-200 g drobno startej marchewki
-150 ml oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
-100 g ananasa w puszce
-50 g orzechów włoskich
-50 g wiórek kokosowych
-2 jajka
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
-300 g cukru pudru
-100 g serka naturalnego (Ostrowia, Phipladelphia)
-50 g masła
Przygotowanie ciasta:
Na początek rozdziel żółtka od białek. Ubij białka, dodając powoli cukier, aż do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Wciąż mieszając mikserem dolewaj powoli oliwę (olej). Następnie zetrzyj marchewkę, pokrój ananasa i orzechy włoskie na drobne kawałeczki. Kiedy już wszystkie składniki będą rozdrobnione dodaj je do masy razem z wiórkami kokosowymi oraz żółtkami jajka. Mieszaj je delikatnie, używając łyżki. Do powstałej masy dodaj mąkę przesianą przez sitko, a następnie cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszaj wszystko łyżką. Na koniec przełóż masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową (posmarowaną wcześniej masłem). Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 150°C. Po godzinie wyciągnij ciasto i poczekaj trochę, aż wystygnie, a następnie posmaruj je polewą. Gotowe ciasto marchewkowe wstaw do lodówki i odczekaj przynajmniej ok.3 godziny. Najlepiej jednak, gdyby stało przez całą noc.
Przygotowanie polewy:
Włóż do miski serek Philadelphia i masło. Zacznij miksować te składniki dodając powoli cukier puder. Na koniec wstaw do lodówki na czas pieczenia ciasta.
Źródło: BonApetit.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze