Trwa sezon na kurki. Kupicie je na bazarze, możecie też wybrać się na grzybobranie.
Kurka czyli pieprznik jadalny (zwana też łasiczką, kurzą nóżką i lepieszką) występuje na terenie całej Polski w lasach liściastych i iglastych — najczęściej znajdziecie je pod sosnami i świerkami. By je zbierać nie trzeba być wytrawnym grzybiarzem. Zauważycie je bez problemu, dzięki ich żółtej barwie. Są bardzo praktyczne — nie robaczywieją i dobrze znoszą transport. Nazwę zawdzięczają nieco pieprznemu smakowi u starszych okazów.
Można je przetwarzać, choć niezbyt nadają się do suszenia. Można też zjeść od razu — wystarczy udusić je na maśle z cebulką. Stanowią też świetny dodatek do jajecznicy, omletu, makaronu z sosem śmietanowym, sałatek, zapiekanek, pizzy.
Źródła: wikipedia.org, bossowski.pl
Poniżej znajdziecie kilka przepisów na dania z kurek z autorskich blogów:
Duszone kurkiSałatka z kurkami, grillowaną papryką i awokadoFingerfood z kurkamiPappardelle z kurkami w sosie szafranowymZapiekanka z kurkami
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze