Jak się gotuje szparagi?
DAMIESA • dawno temuJeśli chcemy wyciągnąć z nich kwintesencję właściwości, na początek warto zwrócić uwagę na wygląd. Świeżeszparagimuszą być jędrne, a ich końcówki nie mogą być suche i spękane. Jeśli już dokonamy zakupu tych właściwych, pora przystąpić do gotowania. Tylko jak się do tego zabrać?
Szparagi — gotowanie
Końce szparagów odetnij, a resztę obierz i opłucz. Tak przygotowane gotuj na parze ok. 5 minut, aż staną się miękkie. Włożone do wrzątku tracą bowiem swoje cenne właściwości, stają się łykowate i niesmaczne. Możesz je także w międzyczasie lekko doprawić solą. Szparagi białe i fioletowe należy gotować nieco dłużej, bo aż ok. 10 minut i oprócz odcięcia główek także obrać ze skórki. W tym przypadku nie dodajemy soli.
Jeśli chodzi o sposób przechowywania, to można je zamrozić, ale zdecydowanie lepiej jest spożyć od razu, bo dość szybko się psują. W lodówce przechowujemy je w ciemnym miejscu, pod folią, lekko skropione wodą.
Przepis na szparagi
Szparagi będą świetnie smakować posypane czarnym, świeżo zmielonym pieprzem i sosem vinegrette. Ten rodzaj warzywa sprawdzi się także jako składnik sałatek czy risotto. Świetnie komponują się również w zestawieniu z pomidorem, cebulką, marchewką czy nawet orzechami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze