Szparagi na miłość?
DAMIESA • dawno temuNa postawione w tytule pytanie odpowiadam „ jak najbardziej!”. Wczoraj było o papryce, która wpływa na potencję, a dziś kolejny produkt, który jest afrodyzjakiem. Szparagi być może niespecjalnie cieszą oko wyglądem, (zważywszy na to, że „zielenina”, choć zdrowa przez niektórych nie jest kojarzona najlepiej – wielu z nas nie znosi przecież szpinaku, brokuł, czy zielonych przypraw w postaci np. koperku), ale za to nadrabiają zbawiennym wpływem na nasze zdrowie. Ta niepozorna roślina bowiem zawiera w sobie sporo kwasu foliowego (więc jest szczególnie polecany dla kobiety w ciąży) i beta-karotenu. Do tego są małokaloryczne ( w 100 g jest zaledwie 18 kcal!) i lekkostrawne.
Najlepszy smak mają górne części pędów. Trzeba pamiętać, aby szparagów zielonych nie obierać, bo pod skórką znajduje się najwięcej składników odżywczych takich jak np. : wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, mangan, czy jod. Na rynku możemy znaleźć dwie odmiany szparagów: zielone i białe. Przy zakupie warto wcześniej sprawdzić ich świeżość. Pęd powinien być lekko wilgotny i dawać się łamać. Szparagi gotujemy w całości ustawiając je pionowo w naczyniu (najlepiej związać je w pęczek). Woda musi być posolona. Do białej odmiany szparagów można dodać do wrzątku kilka kropel cytryny, dla poprawienia smaku.
A co z nich przyrządzić? Oto propozycje:
Zupa ze szparagów – ugotowane łodygi szparagów kroimy na drobne kawałki (lub miksujemy), a następnie lekko podsmażamy na roztopionym maśle z dodatkiem cebuli. Następnie do wywaru powstałego po gotowaniu szparagów wlewamy bulion, dokładamy nasze składniki i śmietanę rozmieszaną z żółtkiem. Dobrze jeśli zupę podamy wraz z główkami szparagów. Całość można udekorować koperkiem i dodać jarzynki. Podawać z grzankami.
Sałatka ze szparagów – świetnie będą smakować w zestawieniu z łososiem. Do tego można dodać pieczarki, sos oraz całość udekorować koperkiem. Inną propozycją może być także połączenie ich z kurczakiem, rzodkiewką, serem żółtym i sosem majonezowym. Białe szparagi natomiast będą rozpieszczać podniebienie, jeśli połączymy je z szynką. Z innych składników można tu wykorzystać np. kiełki słonecznika, pomidorki koktajlowe, ser feta i szczypiorek. Jedną z ciekawszych propozycji w postaci sałatki z jajkiem w koszulce, kurczakiem i szparagami polanymi masłem czosnkowym z orzechami pinii możecie znaleźć na blogu Przy Kuchennym Stole.
Szparagi pasują do wszelkiego rodzaju mięs i warzyw, więc sposób ich zestawiania zależy tylko od naszej pomysłowości. Inspiracji na miłosne dania nie powinno Wam zabraknąć. Zatem do dzieła!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze