Gołąbki z mięsem
KAROLINA • dawno temuSzybkie tempo życia powoduje, że coraz rzadziej poświęcamy czas na przygotowanie posiłków. Wiele jest skutków takiego postępowania, jednakże najbardziej nas interesuje jeden z nich. Okazuje się, że udając się do restauracji albo nawet firmowego bufetu, zazwyczaj sięgamy po jedzenie typu fast food, surówki albo dania pochodzące z różnych zakątków świata, które odpowiadają obecnej modzie gastronomicznej. Powoduje to, że przebywając na mieście, trudno zajść do miejsca, gdzie możemy zjeść prawdziwy domowy obiad. Z drugiej strony często nie potrafimy prawdziwych tradycyjnych dań kuchni polskiej przygotować samodzielnie i skazani jesteśmy na to, aż po raz kolejny ktoś przygotuje nam ulubione pierogi ruskie, kluski śląskie albo śledzia po żydowsku. Czas przerwać uzależnienie od innych i rozpocząć w pełni samodzielną przygodę z kulinariami. Nie wiesz, od czego zacząć? Dość prostym i efektywnym daniem są tradycyjne gołąbki z mięsem. Zobacz, w jaki sposób je przygotować oraz poznaj inne zastosowania mięsa mielonego w kuchni.
Mięso mielone
Analizując to, co zwykło się obecnie jadać, zauważyć można, że w ostatnim czasie mięso mielone poszło w odstawkę albo przynajmniej odnosimy takie wrażenie. Z reguły serwowane są nam całe kawałki piersi z kurczaka bądź mięsa wieprzowego. Okazuje się jednak, że kiedy zainteresujemy się składem jedzonych produktów, znajdziemy tam mięso mielone. Obok imitowania całych kawałków mięsa odgrywa ono dużą rolę. Przecież to właśnie mięso mielone stanowi nieodzowny element spaghetti czy też pierogów z mięsem. Trudno także wyobrazić sobie bez niego kotlety mielone czy też wyśmienitego tatara. Nawet gotując barszcz biały, korzystamy z niego, tworząc smaczne pulpety. Mięso mielone to także istotny składnikfarszu na gołąbki. Co prawda pojawiło się sporo nowych pomysłów na to, jak zrobić gołąbki bez jego użycia, jednak w tradycyjnym wydaniu tego dania to właśnie jemu zawdzięczamy niezwykły smak. Masz dość jedzenia pizzy i z chęcią poznałabyś przepis na gołąbki z mięsem i ryżem? Nie zwlekaj i zobacz, co musisz zrobić, by zaserwować najbliższym gołąbki z mięsa mielonego.
Przepis na gołąbki z mięsem
Do przygotowania gołąbków z mięsem będziesz potrzebowała:
- 1 główki białej kapusty,
- 1 opakowania ryżu,
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- 3 dużych cebul,
- włoszczyzny,
- 250 ml bulionu,
- soli,
- pieprzu.
Opakowanie ryżu gotujemy zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu. Z kapusty natomiast wycinamy głąb i gotujemy ją w wodzie z dodatkiem łyżki oleju, aż liście staną się miękkie i elastyczne. Cebulę obieramy i siekamy na niewielkie kawałki, a następnie podsmażamy na oleju.
Do ryżu dodajemy podsmażoną cebulę, sól, pieprz i mięso. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby utworzyła się z nich jednolita masa. Kolejnym krokiem jest zawijanie gołąbków. Na środku liścia kapusty umieszczamy farsz i zaginamy kolejno przeciwległe kawałki kapusty do środka.
Przygotowane gołąbki wkładamy na kapustę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym. Między nie układamy obraną włoszczyznę i polewamy całość bulionem. Na wierzch naczynia układamy ponownie liście kapusty. Całość dusimy na małym ogniu przez około 80–90 minut.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze