Gołąbki z mięsem
KAROLINA • dawno temuSzybkie tempo życia powoduje, że coraz rzadziej poÅ›wiÄ™camy czas na przygotowanie posiÅ‚ków. Wiele jest skutków takiego postÄ™powania, jednakże najbardziej nas interesuje jeden z nich. Okazuje siÄ™, że udajÄ…c siÄ™ do restauracji albo nawet firmowego bufetu, zazwyczaj siÄ™gamy po jedzenie typu fast food, surówki albo dania pochodzÄ…ce z różnych zakÄ…tków Å›wiata, które odpowiadajÄ… obecnej modzie gastronomicznej. Powoduje to, że przebywajÄ…c na mieÅ›cie, trudno zajść do miejsca, gdzie możemy zjeść prawdziwy domowy obiad. Z drugiej strony czÄ™sto nie potrafimy prawdziwych tradycyjnych daÅ„ kuchni polskiej przygotować samodzielnie i skazani jesteÅ›my na to, aż po raz kolejny ktoÅ› przygotuje nam ulubione pierogi ruskie, kluski Å›lÄ…skie albo Å›ledzia po żydowsku. Czas przerwać uzależnienie od innych i rozpocząć w peÅ‚ni samodzielnÄ… przygodÄ™ z kulinariami. Nie wiesz, od czego zacząć? Dość prostym i efektywnym daniem sÄ… tradycyjne goÅ‚Ä…bki z miÄ™sem. Zobacz, w jaki sposób je przygotować oraz poznaj inne zastosowania miÄ™sa mielonego w kuchni.
Mięso mielone
Analizując to, co zwykło się obecnie jadać, zauważyć można, że w ostatnim czasie mięso mielone poszło w odstawkę albo przynajmniej odnosimy takie wrażenie. Z reguły serwowane są nam całe kawałki piersi z kurczaka bądź mięsa wieprzowego. Okazuje się jednak, że kiedy zainteresujemy się składem jedzonych produktów, znajdziemy tam mięso mielone. Obok imitowania całych kawałków mięsa odgrywa ono dużą rolę. Przecież to właśnie mięso mielone stanowi nieodzowny element spaghetti czy też pierogów z mięsem. Trudno także wyobrazić sobie bez niego kotlety mielone czy też wyśmienitego tatara. Nawet gotując barszcz biały, korzystamy z niego, tworząc smaczne pulpety. Mięso mielone to także istotny składnikfarszu na gołąbki. Co prawda pojawiło się sporo nowych pomysłów na to, jak zrobić gołąbki bez jego użycia, jednak w tradycyjnym wydaniu tego dania to właśnie jemu zawdzięczamy niezwykły smak. Masz dość jedzenia pizzy i z chęcią poznałabyś przepis na gołąbki z mięsem i ryżem? Nie zwlekaj i zobacz, co musisz zrobić, by zaserwować najbliższym gołąbki z mięsa mielonego.
Przepis na gołąbki z mięsem
Do przygotowania gołąbków z mięsem będziesz potrzebowała:
- 1 główki białej kapusty,
- 1 opakowania ryżu,
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- 3 dużych cebul,
- włoszczyzny,
- 250 ml bulionu,
- soli,
- pieprzu.
Opakowanie ryżu gotujemy zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu. Z kapusty natomiast wycinamy głąb i gotujemy ją w wodzie z dodatkiem łyżki oleju, aż liście staną się miękkie i elastyczne. Cebulę obieramy i siekamy na niewielkie kawałki, a następnie podsmażamy na oleju.
Do ryżu dodajemy podsmażoną cebulę, sól, pieprz i mięso. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby utworzyła się z nich jednolita masa. Kolejnym krokiem jest zawijanie gołąbków. Na środku liścia kapusty umieszczamy farsz i zaginamy kolejno przeciwległe kawałki kapusty do środka.
Przygotowane goÅ‚Ä…bki wkÅ‚adamy na kapustÄ™ umieszczonÄ… w naczyniu żaroodpornym. MiÄ™dzy nie ukÅ‚adamy obranÄ… wÅ‚oszczyznÄ™ i polewamy caÅ‚ość bulionem. Na wierzch naczynia ukÅ‚adamy ponownie liÅ›cie kapusty. CaÅ‚ość dusimy na maÅ‚ym ogniu przez okoÅ‚o 80–90 minut.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze