Pieczarki faszerowane mięsem
KAROLINA • dawno temuPomysłów na lekki obiad nigdy za wiele, zwłaszcza że za chwilę trudno będzie ukryć pod ubraniem kilka zbędnych kilogramów, a większości z nas apetyt po długiej zimie wcale nie zmalał. Czasami wystarczy tylko mieć odpowiedni pomysł, by połączyć w smaczną kompozycję łatwo dostępne i niedrogie składniki. Bo to właśnie ograniczenie ilości spożywanych kalorii, a nie rzadsze sięganie po jedzenie jest kluczem do tego, by nie tylko cieszyć się nienaganną sylwetką, lecz również być pełnym energii przez cały dzień. I tutaj z ratunkiem przychodzą nam zapiekane warzywa, a najbardziej popularnym przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie, jednak na wyciągnięcie ręki mamy wyśmienite pieczarki. Jeżeli szukasz sposobu na to, by się bezboleśnie odchudzić albo też po prostu lubisz te niezwykłe grzyby, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, w jaki sposób wykorzystać pieczarki w kuchni, a także przygotować pieczarki faszerowane mięsem.
Potrawy z pieczarkami
Trudno jest zastąpić pachnące aromatem lasu kurki albo zachwycające smakiem prawdziwki. Jednak kiedy ostatnie suszone grzyby wykorzystałyśmy do przyrządzania świątecznego bigosu i gotowania rozgrzewającej zupy grzybowej, zaczynamy doceniać dostępne w sklepach przez okrągły rok pieczarki. Odrobina chęci i pomysłów wystarczy, by na ich bazie przygotować danie, które będzie smakowało wszystkim wokół. Dania z pieczarekmogą być albo wykwintne, albo potraktowane z pewną dowolnością. Chyba jedną z najpopularniejszych potraw z pieczarkami jest zupa pieczarkowa, trochę bardziej delikatna i subtelna w smaku od grzybowej. Obok tego warto też wspomnieć o pysznym sosie pieczarkowym świetnie komponującym się z różnego rodzaju mięsami, a zwłaszcza z drobiem. Jeżeli masz ochotę na jakąś chrupiącą przekąskę, wystarczy, że przygotujesz krokiety z pieczarkami i koperkiem bądź też pieczarki smażone w piwnym cieście. Te niezwykłe grzyby równie dobrze sprawdzają się w roli dodatku do zapiekanek ziemniaczanych bądź makaronowych. Trudno tu nie wspomnieć o marynowanych pieczarkach, bez których nie sposób wyobrazić sobie obiad zimą. W jaki jednak sposób przygotować pieczarki nadziewane mięsem? Przepis na pieczarki faszerowane jest bardzo prosty i niewymagający. Kluczowy jest tutaj proces pieczenia faszerowanych pieczarek, który poznasz, czytając poniższą recepturę.
Przepis na pieczarki faszerowane
Do przygotowania faszerowanych pieczarek będziesz potrzebowała:
- 28 dużych pieczarek,
- ½ szklanki bułki tartej,
- 1 jajka,
- 25 dag mięsa mielonego,
- 2 ząbków czosnku,
- natki pietruszki,
- garstki świeżej mięty,
- oliwy z oliwek,
- soli,
- pieprzu.
Sposób przygotowania:
Pieczarki należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie odcinamy z nich ogonki i wydrążamy. Bułkę tartą, jajko, rozgnieciony czosnek, pokrojoną natkę pietruszki, miętę, sól i pieprz mieszamy z dodatkiem 2 łyżek oliwy z oliwek. Mięso dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ręką, by uzyskać jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pieczarki. Grzyby układamy na folii do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120°C na około 20 minut.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze