Jajka faszerowane pieczarkami
KAROLINA • dawno temu

Zwykle lubimy próbować wszelkiego rodzaju nowości, co pozwala nam być cały czas na czasie, jeżeli chodzi o odkrywanie coraz to nowych zakątków kulinarnych świata. Chęć odmiany czy ciekawość – to tylko niektóre z powodów, jakie pchają nas ku zjedzeniu czegoś zupełnie innego. Wcale jednak nie musimy sięgać po egzotyczne owoce albo posiadające niespotykany dotąd smak i aromat przyprawy. Dzięki ciągłemu rozwojowi sztuki kulinarnej z łatwością możemy znaleźć dobrze znane produkty posiadające zupełnie inne oblicze. Doskonałym przykładem są tu wszelkiego rodzaju przepisy wegetariańskie i wegańskie, które wykluczają pewną grupę produktów żywnościowych. I tak, każdy z nas doskonale zna parówki, jednak czymś zupełnie nowym są parówki sojowe. Z podobną sytuacją mamy do czynienia w odniesieniu do pasztetów czy sera. Jeżeli jednak tego typu zmiana w jadłospisie jest dla nas zbyt drastyczna, wystarczy, że przygotujemy dobrze znane warzywa, owoce albo mięsa w zupełnie niespotykany dotychczas sposób. Jednym z tego rodzaju pomysłów jest przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj bogactwo możliwości ukrytych w tym doskonale znanym produkcie.
Przepisy na jajka
Jajka są jednym z tych produktów, które od zarania dziejów są obecne w diecie człowieka, bez względu na to, w jakiej szerokości geograficznej mieszka. Przez to przepisy na jajka stały się obiektem licznych przekształceń i ulepszeń. Oprócz potraw z jajkami w roli głównej pojawia się również wiele dań, w których pełnią one rolę niezbędnego dodatku. Przecież to jeden z tych składników, których nie może zabraknąć w żadnej lodówce. Obok wielbicieli jajek duże znaczenie posiadają one również w diecie osób chcących w zdrowy sposób pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Chodzi tu przede wszystkim o to, że to niskokaloryczna bomba witaminowa. W jaki sposób jednak możemy sprawić, żeby była jeszcze dodatkowo naprawdę smaczna? Najłatwiejszym pomysłem na jajka jest ich ugotowanie i dodanie majonezu ze szczypiorkiem. Znakomicie smakują również jajka na miękko albo jajka po wiedeńsku. Jeżeli natomiast nie masz pomysłu na obiad, wystarczy, że młode ziemniaczki zestawisz z mizerią i jajkami sadzonymi. Na imprezie świetną przystawką będą natomiast jajka faszerowane. Ich odmianę stanowią jajka nadziewane pieczarkami.

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Do zrealizowania przepisu na jajka faszerowane pieczarkamibędziesz potrzebowała następujących składników:
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy je i obieramy ze skorupek. W tym czasie pieczarki należy obrać i poddusić razem z cebulką. Jajka kroimy na połówki, a następnie wyjmujemy z nich żółtka, które razem z pieczarkami mielimy w maszynce z dużymi oczkami. Farsz doprawiamy majonezem, solą i pieprzem, by następnie umieścić go w miejscu żółtek. Potrawę przed podaniem zdobimy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze