Fasola fava po egipsku
ISABELLE • dawno temu

Przepis na jamajskiego kurczaka jest na pewno ciekawy, a dla nas egzotyczny. Co prawda wykorzystuje składniki dobrze nam znane i przyprawy, których też używamy na co dzień, jednak połączenie wszystkiego jest dosyć oryginalne. Tak jest z każdą nietuzinkową potrawą. Ale po co szukać interesujących receptur aż na Karaibach? Może zostańmy w obrębie basenu Morza Śródziemnego? Na przykład wyjedźmy do Egiptu! Znudziła ci się już fasola w sałatkach czy fasolka po bretońsku? Spokojnie, mam coś fajnego w zanadrzu: fasola ful medames po egipsku.
Tradycja ful medames w Egipcie
Jest takie egipskie powiedzenie: „Do bogacza należy śniadanie, do sklepikarza obiad, a kolacja do biedaka”. Bardzo pasuje do tej potrawy. To wręcz narodowy posiłek zjadany o dowolnej porze dnia i przez każdego Egipcjanina, niezależnie od statusu społecznego i materialnego. To także historyczna potrawa, znana już za czasów faraonów i przez nich podobno ulubiona. Mówiąc pokrótce, jest to wolno duszona fasola fava zalana oliwą z oliwek i przyprawiona ostrymi przyprawami, sokiem cytrynowym i czosnkiem. I choć ful medames znany jest jako przystawka w większości krajów arabskich, to z Egiptu pochodzi i tam traktowana jest jak potrawa narodowa.
Fasola fava jest jedną z najstarszych roślin uprawnych w klimacie śródziemnomorskim. Z Egiptu przywędrowała także do starożytnego Rzymu i Grecji. Wbrew nazwie, fasola fava pochodzi z rodziny grochu, a znana jest również jako bób, fasola gołąb czy fasola windsor. Używa się jej nie tylko w potrawach sezonowych, lecz można ją także ususzyć na zimę. Fasola fava ma wyraźny smak i kremową konsystencję, co czyni ją doskonałym dodatkiem do wielu potraw. W kuchni śródziemnomorskiej świetnie wychodzi gotowana na parze i podawana z oliwą z oliwek, solą i cytryną. Dodawana może być również do zup i makaronów, puree czy risotto.

Przepis na tradycyjne ful medames
A jak wychodzi to Egipcjanom? Oto ciekawy przepis na ful medames:
Składniki:
- suszona, obrana fasola fava – 0,5 kilo,
- czerwona soczewica – ½ szklanki,
- czosnek – 3 do 4 ząbków,
- kminek – 1 łyżeczka,
- sól – do smaku,
- oliwa z oliwek lub stopione masło – 3 łyżki.
Sposób przygotowania:
Namocz fasolę w wodzie i zostaw na 10 godzin. Musisz zacząć przygotowania dzień wcześniej, jeśli chcesz zjeść fasolę na śniadanie. Po namoczeniu, osusz fasolę. Umieść favas, czerwoną soczewicę, cebulę, czosnek i kminek w dużym rondlu. Dodaj tyle świeżej wody, aby pokryła składniki na mniej więcej 5 centymetrów. Doprowadź mieszankę do wrzenia, zmniejsz ogień do bardzo małego, przykryj i duś przez 8 do 10 godzin, w nocy, jeśli to konieczne, mieszaj parę razy. Zdejmij z ognia i rozetrzyj na puree. Następnie należy wymieszać z sokiem z cytryny i posolić do smaku. Włóż fasolę do miski i udekoruj polewą z oliwy lub topionym masłem. Podawaj z chlebem pita.

Czerwona soczewica jest używana głównie dla koloru – jeśli jej nie lubisz, nie musisz dodawać tego składnika. Możesz dorzucić też do gotującej się fasoli pół posiekanej cebuli i pomidora do smaku. Także przy ucieraniu favy możesz dodać łyżkę soku cytrynowego, aby było łatwiej.
Z pewnością jest to oryginalny smak, zupełnie inny niż ten, którym raczymy się na co dzień. Więc może czasem dasz się skusić na kuchnię egipską?

Najnowsze

Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze