Trochę Turcji na talerzu
ISABELLE • dawno temuSą potrawy bardziej pasujące do kobiet i te bardziej odpowiadające mężczyznom. Jeśli zdobyte ma zostać serce kobiety, najlepiej postarać się o coś lekkiego, warzywnego, z ledwo wyczuwalną nutką oliwy i oczywiście o lampkę wina. Serce mężczyzny za to zdobyć można niemal tylko dzięki konkretnemu, tłustemu bądź dobrze wysmażonemu mięsu i ostremu, wyrazistemu smakowi. Jeśli masz przed sobą randkę, na której chcesz zaimponować kulinarnie facetowi, ten przepis jest dla ciebie!
Tureckie przyprawy
Każdy, kto choć w niewielkiej ilości skosztował kiedyś orientalnego jedzenia wie, że jest ono często bardzo ostre. Sos czosnkowy czuć istotnie z drugiego końca restauracji, sos pikantny pozostaje w gardle do następnego dnia, a przyprawa curryzabarwia na żółto nawet język. Dwie najbardziej znane z hojnie dodawanych przypraw kuchnie to indyjska i turecka. Obydwie mają wiele wspólnego nie tylko pod względem dodatków, ale to temat innym razem. Ciekawy jest zatem unikalny smak, stworzony właśnie dzięki przyprawom. Smak, który zostanie zapamiętany na długo. Nam Europejczykom orientalne dania z pewnością zapadają w pamięć, dlatego często wracamy do tego typu restauracji.
Przepis na tureckiego burgera jest owocem właśnie jednej z wizyt w tureckim barze. Składniki tej kanapki i jej ostrość są tak niezapomniane, że trudno było oprzeć się zachowaniu przepisu tylko dla siebie. Jednym z powodów, dla których gotowanie w domowych warunkach może być przyjemne, jest świadomość wiedzy na temat tego, co się je. W restauracji nigdy nie jest się do końca pewnym, co przyniesie kelner – czy danie będzie wystarczająco dobrze doprawione lub czy mięso jest odpowiednio świeże. W domu wiemy na temat składników wszystko. Wiemy też, co i jak było gotowane czy smażone. Burger według poniższego przepisu może przyjmować tyle wariantów, ile będzie osób zainteresowanych potrawą, dlatego to tylko propozycja.
Burger ze Stambułu
Składniki:
2 bułki przekrojone na pół,
½ szklanki zielonego grochu,
½ szklanki czarnej fasoli,
1 jajko,
1 łyżka stołowa chilli w proszku,
1 łyżeczka curry,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
½ szklanki startego sera z ziołami,
1 małe awokado,
sok z ½ limonki,
2 łyżki stołowe sosu salsa (może być kupny),
2 duże liście sałaty lodowej,
bułka tarta.
Porcja na 2 burgery
Sposób przygotowania:
Zmiażdżyć groch i fasolę w małej miseczce. Wymieszać z jajkiem (ugotowanym wcześniej na twardo), chilli i curry. Następnie posyp według uznania solą i pieprzem. Mieszaj, dopóki składniki się nie połączą. W razie potrzeby dodaj minimalną kroplę oliwy. Podziel na 4 równe części i uformuj z nich małe placki – dwa z nich przykryj serem. Potem dwoma pozostałymi plackami przykryj ser i połącz brzegi tak, aby ser był schowany w środku. Teraz obtocz placki w surowym jajku i bułce tartej – dokładnie tak, jak nasze polskie kotlety. Następnie wrzuć je na grilla i smaż ok. 10–15 minut.
W międzyczasie zmiażdż awokado w małej miseczce. Dodaj sok z limonki i sos salsa. W razie potrzeby dodaj sól. Składniki mieszaj, aż osiągną jednolity wygląd. Następnie posmaruj powstałym sosem połówki bułek i wrzuć na ruszt na dosłownie kilka minut. Gdy wszystko już zdejmiesz z grilla, pozostaje ci tylko odpowiednia kolejność nakładania. Na bułki połóż sałatę, a następnie placki, zroszone sosem z awokado i salsy. Burger gotowy! Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze