Ciasto na pierogi
KAROLINA • dawno temuKuchnia polska to bogactwo wspaniałych i nierzadko bardzo zróżnicowanych przepisów. Zwykle nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele pomysłów na przyrządzanie niebanalnych potraw moglibyśmy znaleźć w naszej rodzimej tradycji kulinarnej. Niektóre w uproszczonej wersji są obecne do dziś w każdym domu, czego przykładem może być receptura przyrządzania bigosu, kotletów schabowych czy czerwonego barszczu. Inne, równie wartościowe przepisy niestety nie goszczą na stałe w naszych kuchniach, choć coraz częściej są odkrywane na nowo. Wspomnieć tu trzeba chociażby o przepisach na gulasz z dziczyzny, swojską kiełbasę bądź żurek na domowym zakwasie. Nie warto jednak jest od razu stawiać sobie trudne do spełnienia wyzwania. Lepiej jest skupić się na doskonaleniu dobrze znanych potraw, które z odrobiną wysiłku mogą stać się prawdziwym arcydziełem. Jedną z nich są znakomite pierogi, świetnie sprawdzające się nie tylko na co dzień, lecz także od święta. Ich zrobienie dla amatora może wydawać się czymś wyjątkowo trudnym. Kluczowym elementem zbliżającym nas do sukcesu jest poznanie sprawdzonego przepisu na ciasto do pierogów.
Smaczne pierogi
Pierogi to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej, ciesząca się powodzeniem również poza granicami naszego kraju. Nie ma w tym nic dziwnego! Delikatne ciasto i znakomity farsz sprawiają, że potrawa ta jest wyjątkowo smaczna. Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że jej przygotowanie graniczy z cudem, jednak dobry przepis na ciasto na pierogimoże zdziałać cuda. To właśnie ono przysparza nam najwięcej problemów. Najprostszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po gotowe ciasto francuskie i zrobienie pierogów z ciasta francuskiego, jednak osiągnięty efekt nie będzie wyrazem kulinarnego kunsztu. O ile przyprawienie farszu warzywnego, mięsnego bądź owocowego jest dziecinnie proste, o tyle zrobienie idealnego ciasta na pierogi wymaga większego zaangażowania i wiedzy. Kiedy przypomnimy sobie wyjątkowy smak dobrego ciasta na pierogi, nietrudno o nabranie chęci do ich przyrządzenia, jednak poszukiwanie wiadomości, jak zrobić znakomite ciasto pierogowe nie jest proste. Z tego względu nie trać okazji i już teraz poznaj przepis na najlepsze ciasto na pierogi.
Przepis na ciasto na pierogi
Do przygotowania delikatnego ciasta na pierogi będziesz potrzebowała następujących składników:
Sposób przygotowania:
Mąkę należy przesiać i dodać do niej szczyptę soli. Kolejnym krokiem jest wymieszanie tych składników z roztopionym w wodzie masłem. Do ciasta dodajemy jeszcze jajka i rozpoczynamy jego wyrabianie. Powinno ono być dość sprężyste. W razie potrzeby możemy dodać więcej mąki. Ciasto trzeba włożyć do miski i przykryć ją na około 30 minut wilgotną szmatką. W tym czasie ciasto „odpocznie”. Następnie wystarczy cienko je rozwałkować i wyciąć koła za pomocą kubka. Po włożeniu farszu i zaklejeniu brzegów pierogi wrzucamy do wrzącej wody. Po wypłynięciu są gotowe do spożycia.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze