Racuchy z owocami
DAMIESA • dawno temuChyba nikt nie potrafi oprzeć się pysznym placuszkom z owocami. Taka przekąska to nie tylko kulinarny specjał lubiany przez dzieci, ale taż rarytas, który zapachem i wyglądem zachęca do zjedzenia także tych nieco większych koneserów kuchni. Jak przygotować pyszne placki z owocami?
Przepis na racuchy jabłuszkowe
Aby przygotować takie smaczne placki owocowe, należy przygotować następujące składniki: 2 jabłka (lepiej wybrać te twardsze, bo zbyt miękkie przemienią się podczas smażenia w papkę, która nie będzie zbyt smaczna), szklankę mąki, 2 jajka, 2 szklanki mleka, kilka łyżek cukru, cynamon, skórkę pomarańczową oraz cukier puder na posypkę. Mleko należy połączyć z jajkami oraz mąką i mieszać, aby powstała gęsta masa. Dodatkowo warto ją także dosłodzić kilkoma łyżeczkami cukru. Jabłka trzeba obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe kawałki, które później należy obtoczyć w cynamonie. Kiedy będą już gotowe, zatapia się je w przyrządzonej wcześniej masie i nakłada delikatnie łyżką na rozgrzaną patelnię. Placki należy smażyć z obu stron na maśle, bo w ten sposób staną się one delikatniejsze w smaku. Kiedy będą już gotowe, należy je posypać cukrem pudrem (można do tego użyć specjalnego sitka z małymi dziurkami) i udekorować skórką z pomarańczy.
Co ciekawe takie placki równie wybornie będą smakować w zestawieniu z rabarbarem, bananami czy gruszkami! Warto więc wypróbować i takiego kulinarnego rozwiązania. Aby zwiększyć ich wartość odżywczą, można też przygotować te placki z otrębami.
Placki z owocowym dodatkiem
Innym pomysłem na przygotowanie złocistych placków jest wykonanie ich bez żadnego konkretnego nadzienia, ale z wykorzystaniem owoców jedynie jako dodatku. W takiej wersji ciasto należy przygotować z następujących produktów: 250 dag mąki, 2 łyżki proszku do pieczenia, 2 jajka, kilka łyżek cukru, 500 ml jogurtu naturalnego oraz oliwa z oliwek. Składniki należy wymieszać ze sobą przy pomocy miksera, a powstałą masę wlewać grubą warstwą na patelnię, tak jak robi się to w przypadku naleśników. Placki należy smażyć z obu stron, aż staną się złociste, a po zdjęciu ich z ognia należy wytrzeć nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Na takie proste danie można nałożyć mus owocowy, np. malin czy moreli lub podawać wraz z masą bananową z dekoracją z czekoladowego sosu. Można więc wybrać takie smaki, jakie lubi się najbardziej.
Placki z suszonymi śliwkami
Taka propozycja kulinarna nie tylko jest słodką przekąską, która może sprawdzić się jako deser czy nawet danie na zdrowe drugie śniadanie, ale również ma tę zaletę, że poprawia trawienie i hamuje apetyt, redukując ryzyko podjadania między posiłkami. Suszone owoce są cennym źródłem błonnika, więc zbawiennie działają na przewód pokarmowy. Placki na ich bazie można wykonać w następujący sposób: 0,5 kg mąki miesza się z 2 jajkami oraz mlekiem, aby powstała z tego gęsta masa. Następnie dodaje się do niej proszek do pieczenia oraz kilka łyżek cukru i ponownie łączy składniki. Do tak wyrobionego ciasta dokłada się suszone śliwki oraz rodzynki, a potem smaży na patelni. Tak przyrządzone racuchy świetnie będą smakować podane z polewą ze śmietany i cukru.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze