Sałatka z cukinii
KAROLINA • dawno temuJuż od najmłodszych lat dietetycy zalecają kształtowanie nawyków żywieniowych, dzięki którym przez długi czas będziemy mogli cieszyć się nie tylko zgrabną sylwetką, lecz również dobrym zdrowiem. Jednym z zaleceń jest włączenie do diety warzyw. Przecież to właśnie one stanowią jeden z rodzajów produktów znajdujących się na samym dole piramidy żywienia, a więc powinny być przez nas spożywane bardzo często i w dość dużych ilościach. Najlepszym okresem na jedzenie warzyw jest lato. To właśnie w tym czasie znajdziesz najwięcej świeżych i różnorodnych warzyw, z których bez problemów przygotujesz całe mnóstwo ciekawych posiłków. W jaki sposób możesz je przyrządzić? Wcale nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni, by wydobyć ich wyjątkowy smak i aromat, zwłaszcza gdy sięgniesz po świeże okazy. Jednym ze sposobów na wykorzystanie warzyw jest przygotowanie na ich bazie sałatek. Przygotowując je, zwykle sięgamy po sałatę, pomidory i ogórki, jednak to nie koniec możliwości, z jakich możemy skorzystać. Z powodzeniem przygotujemy sałatkę z cukinii. Przeczytaj poniższy artykuł i zobacz, w jaki sposób możesz ją wykonać.
Przepisy z cukinią
Cukinia jest warzywem w kuchni polskiej dość dobrze zakorzenionym, choć zwykle sięgamy po nią rzadziej niż po inne warzywa. Warto jest jednak znaleźć sposób na to, by włączyć do naszej diety to nie tylko pyszne, ale także zdrowe warzywo. Nie jest to trudne, kiedy weźmiemy pod uwagę ilość i różnorodność przepisów z cukinią. Możemy poddać ją różnorakiej obróbce termicznej. Dla osób ceniących sobie lekkość potraw świetną propozycją są pieczone albo grillowane krążki cukinii. Osoby lubiące bardziej treściwe potrawy powinny natomiast sięgnąć po cukinię smażoną. Smakiem cukinii zimą możemy natomiast delektować się po jej zamarynowaniu w occie. Świeże warzywa z powodzeniem możemy udusić na rosole, przyrządzając zupę cukiniową bądź leczo z cukinii. Jeżeli natomiast szukasz pomysłu na obiad, wystarczy, że przygotujesz lekką i niesamowicie smaczną zapiekankę z dodatkiem mielonego mięsa albo w wydaniu wegetariańskim. Jako prosty dodatek albo lekką przekąskę możemy przygotować sałatki z cukinią. Kluczowa jest jednak umiejętność łączenia odpowiednich warzyw i zachowania odpowiednich proporcji w odniesieniu do przypraw. Sałatki z cukinii są bardzo proste w przygotowaniu i posiadają znakomity smak. Zobacz, jak przygotować sałatkę z cukinią, by poznać nowe oblicze tego pysznego warzywa.
Przepis na sałatkę z cukinii
Do zrealizowania przepisu na sałatkę z cukinii będziesz potrzebowała następujących składników:
- 2 cukinie,
- 8 ziaren kolendry,
- 8 migdałów,
- pęczek świeżej mięty,
- olej sezamowy,
- sezam,
- ocet jabłkowy.
Sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Następnie układamy ją w naczyniu i dodajemy kolendrę, sezam, 2 łyżki oleju sezamowego i 1 łyżkę octu jabłkowego. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonych na kawałki migdałów oraz posiekanych liści mięty. Całość dokładnie mieszamy i serwujemy po schłodzeniu w lodówce. Olej sezamowy możemy zastąpić oliwą z oliwek, natomiast miętę świeżą bazylią.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze