Wiosenna sałatka
ALICJA • dawno temuKiedy słońce przedziera się zza chmur, nabieramy ochoty na lekki i smaczny posiłek. Choć do pierwszego dnia kalendarzowej wiosny ponad miesiąc, warto już dziś zacząć zastanawiać się wiosennym menu. Dla wyczekujących wiosny przepis na iście wiosenną sałatkę.
Sałatka wiosenna:
- mieszanka sałat,
- pęczek rzodkiewki,
- 2 średniej wielkości pomidory,
- mała czerwona cebula,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- jogurt naturalny,
- sól i pieprz.
Jak przygotować sałatkę?
Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Pomidory włóż do garnka z wrzątkiem na kilka minut, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Sałatę rozdrobnij rękoma. Rzodkiewkę pokrój w plasterki a cebulę w piórka. Umieść składniki w wysokiej misce, skrop sokiem z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
Zamiast jogurtu naturalnego możesz połączyć składniki oliwą z oliwek i posypać prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze