Sałatka wiosenna
DAMIESA • dawno temuGdyby zapytać o przepis na sałatkę wiosenną, zapewne każdy z nas podałby zupełnie inną recepturę na jej przygotowanie. Jedni wolą smaki lekko pikantne, inni doszukują w takiej warzywnej mieszance bogactwa witamin. Tym, którzy z silnym postanowieniem „odchudzam się od jutra”, pragną zastąpić swoje tradycyjne danie obiadowe porcją składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii, polecam następującą propozycję.
Przygotuj:
- 2 filety z indyka,
- sałatkę rukola,
- 2 pomidory,
- kukurydzę w puszce,
- 1 ogórek zielony,
- 1 paprykę czerwoną,
- ser feta,
- miód,
- oliwę z oliwek,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania
- Filet z indyka podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek, a następnie dzielimy na małe kawałki.
- Pomidorki i paprykę kroimy na małe cząstki.
- Ogórek zielony obieramy ze skórki i dzielimy na plasterki.
- Ser feta kroimy w małe, centymetrowe kostki.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy listki rukoli oraz odsączoną wcześniej kukurydzę w puszce.
- Całość skrapiamy sosem przygotowanym z połączenia oliwy z oliwek z łyżeczką miodu. Dzięki temu sałatka będzie miała lekko słodki smak.
- W zależności od potrzeby możemy doprawić mieszankę solą i pieprzem
Jak Wam się podoba Taka propozycja na wiosnę?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze