Sałatka z kalafiora
DAMIESA • dawno temu
To idealny przykład na to, jak z jedynie trzech składników przygotować pyszną i lekką sałatkę. Zasada im mniej tym lepiej idealnie się tu sprawdza, bo degustując to danie śmiało można stwierdzić, że..niczego jej nie brakuje! Niemożliwe? A jednak! Chrupiąca sałatka z kalafiora to idealna propozycja na powitanie nadchodzącej wiosny!
Przygotuj:
- porcję kalafiora
- ser żółty
- słonecznik
- olej
- majonez
- szczypta soli
- Surowy kalafior (jedynie kwiat, łodygi obetnij) poszatkuj na drobne części. Nie używaj dolnych części!
- Ser żółty zetrzyj na średnio grubych ząbkach (nie może być zbyt drobny, bo wtedy zniknie w sałatce).
- Na patelni przygotuj prażony słonecznik
- Połącz ze sobą wszystkie składniki
- Wymieszaj całość z majonezem
- Jeśli uważasz, że smak jest zbyt delikatny możesz lekko przyprawić sałatkę solą
Świetnie smakuje także z orzechami i kiełkami, więc śmiało można je dodać do całości.
Sałatka z kalafiora idealnie sprawdzi się na imprezach w domu, jako dodatek do mięs czy ryb.
Polecam i życzę smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze