Sałatki z mięsem
DAMIESA • dawno temuW czasie upałów ochota na gorące potrawy w piekarnika czy tłuste zupy wyraźnie maleje. Ba, lejący się żar z nieba bardzo często sprawia, że praktycznie w ogóle nie chce się jeść i najchętniej spędziłoby się cały dzień na zajadaniu samych owoców! Taki sposób odżywiania nie jest jednak zbyt racjonalny, bo nie dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Pomysłem na danie lekkie, ale jednocześnie zapewniające solidną dawkę energii, jest zatem sałatka z mięsem.
Jak zrobić sałatkę z mięsem mielonym?
Aby przygotować takie danie obiadowe należy użyć następujących składników: 2 szklanki makaronu świderki, paczka mięsa mielonego, 2 jajka, 1 pomidor, kukurydza z puszki, zielony groszek, kawałki ananasa w syropie, 30 dag sera żółtego, sól, pieprz, oliwa z oliwek oraz majonez. Przygotowując tę potrawę należy w pierwszej kolejności wymieszać mięso z jajkiem, ubijając je dokładnie, by konsystencja była jednolita. Następnie tak przyrządzoną masę umieszcza się na rozgrzanej patelni i smaży na oliwie z oliwek. Mięso przez cały czas należy rozdrabniać, aby powstały z niej małe kawałki, które potem wrzuci się do sałatki. Należy zdjąć je z ognia, gdy tylko nabierze białawego kolorytu. Makaron trzeba ugotować, a następnie dodać do niego mięso oraz pokrojone pomidory. Do takiej mieszanki wrzuca się zielony groszek, ziarenka kukurydzy oraz kawałki ananasa, dzięki którym sałatka będzie nieco bardziej słodka. Na koniec całość posypuje się startym serem żółtym, miesza z majonezem i doprawia solą oraz pieprzem.
Sałatka z kurczakiem i chlebowymi grzankami
Taka kulinarna propozycja powinna przypaść do gustu wszystkim tym, który w tego rodzaju lekkich przekąskach poszukują wyrazistego smaku i lekkości. Nie chodzi przecież o to, aby po spożyciu sałatki leżakować i dochodzić siebie po nadmiernym obciążeniu żołądka. W skład tej sałatki wchodzą zatem produkty takie jak: 1/3 kapusty pekińskiej, 2 filety z piersi kurczaka, 2 pomidory, 30 dag sera żółtego, pół ogórka zielonego, fasolka czerwona, pół cebuli, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, koperek, majonez oraz nieodzowne grzanki. Przystępując do działania w pierwszej kolejności należy usmażyć na patelni pokrojone w kawałki fileta, aż do momentu, gdy przybiorą ładny złocisty kolor. Kolejnym krokiem jest przygotowanie pozostałych składników. Kapustę pekińską należy więc poszatkować, dodać do niej pokrojone w ćwiartki pomidory, plasterki ogórka zielonego, fasolkę czerwoną oraz posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Do takiej kompozycji warzyw należy dorzucić przygotowane wcześniej kawałki mięsa, a całość zagęścić majonezem doprawiając w międzyczasie solą oraz pieprzem. Dla uzyskania jeszcze lepszego aromatu sałatki z kurczaka dobrym pomysłem będzie wkomponowanie do niej posiekanego koperku. Grzanki dodaje się na samym końcu, bo w przeciwnym razie mogłyby one szybko rozmięknąć pod wpływem soków z warzyw i majonezu. Wierzch można udekorować startym serem żółtym (da się go także wkomponować w całość sałatki). Taka sałatka równie wybornie będzie smakowała, jeśli doda się do niej podsmażane na maśle pieczarki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze