Rolada szpinakowa z łososiem
KAROLINA • dawno temuCała magia kuchni polega na tym, że mając do dyspozycji produkty szeroko dostępne nam wszystkim, potrafimy za ich pomocą wyczarować niepowtarzalne połączenia. To właśnie umiejętność komponowania jest kluczowa podczas przygotowywania posiłków. Oczywiście poparta powinna ona zostać wiedzą i doświadczeniem dotyczącymi tego, które produkty mogą do siebie pasować, a które tworzą zupełnie pozbawione dobrego smaku połączenia. Czasami jednak warto jest zaryzykować, by się przekonać, że tak skrajne smaki jak czekolada i papryczka chilli tworzą ciekawe i niebanalne zestawienie. Zatem wiedzy o sprawdzonych kompozycjach kulinarnych nigdy nie powinno być nam dość. Nie tylko bardzo smaczną, ale także zdrową propozycją jest połączenie szpinaku z łososiem. Nigdy nie miałaś okazji jej spróbować? Nie trać okazji i przeczytaj poniższy artykuł, z którego dowiesz się więcej na temat rolad, a także poznasz przepis na roladę ze szpinakiem i łososiem.
Przepisy na rolady
Mówiąc o przepisach na rolady, należy już na początku wskazać pewne rozbieżności terminologiczne. Otóż pojęcie rolady tradycyjnie odnosi się do potraw mięsnych, w których dany farsz, będący zazwyczaj grzybami, boczkiem lub kiełbasą, owijany jest w kawałek wieprzowiny bądź wołowiny. Często też rolady określane są przez niektórych mianem zrazów. Poza tym jednak spotkać się możemy podczas wizyty w pierwszej lepszej cukierni z roladami na słodko. I tak zazwyczaj jest to krem albo galaretka owinięta w biszkoptowe ciasto. Stwierdzić zatem można, że miano rolady odnieść można raczej do wyglądu i sposobu przygotowania, a więc zawijania jednego produktu w inny niż do konkretnej potrawy. Takie traktowanie tego zagadnienia pozwala nam na przygotowanie rolady za pomocą niemalże każdego produktu. I tak jednym z ciekawszych sposobów jest przyrządzenierolady szpinakowej z wędzonym łososiem. Okazuje się, że rolada z łososiem to nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa alternatywa dla tradycyjnych dań tego typu. Nie trać zatem okazji i już teraz zobacz, jak zrobić wyśmienitą roladę szpinakową.
Rolada ze szpinakiem i łososiem
Do przygotowania rolady ze szpinakiem i łososiem będziesz potrzebowała:
- 250 g mrożonego szpinaku,
- 4 jajek,
- ¼ szklanki mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 60 g masła,
- płatów wędzonego łososia.
Sposób przygotowania:
Szpinak należy umieścić w rondelku i na małym ogniu odparować z niego wodę. Masło roztapiamy w garnku na małym ogniu, a następnie dodajemy do niego stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Kolejnym etapem będzie stopniowe dodawanie mleka i zredukowanie płynów znajdujących się w garnku, by masa odrobinę zgęstniała. Kiedy to nastąpi, dokładnie mieszamy ją razem z żółtkami oraz szpinakiem. Następnie ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy ją do pozostałych składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia dodatkowo posmarowanym masłem. Najlepiej będzie, jeżeli przygotujesz kawałki wielkości tych, jakimi będziesz zawijała roladę. Wykładamy przygotowany szpinak i pieczemy go w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Po wyjęciu szpinaku możemy przystąpić do formowania rolad. Możesz zrobić to na dwa sposoby. Pierwszy polegał będzie na owinięciu łososia szpinakiem, natomiast dzięki drugiemu łosoś będzie na zewnątrz rolady. Pamiętaj, że przed przystąpieniem do zawijania powinnaś delikatnie osuszyć szpinak papierowym ręcznikiem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze