Przepis na paluszki rybne
DAMIESA • dawno temuRyby morskie to ten rodzaj dania, jakiego nie sposób sobie odmówić podczas wakacji nad morzem. Niestety, wiele osób jada rybę wraz z frytkami, popijając piwem lub kolorowymi napojami gazowanymi, co zdrowiu raczej nie służy. Te morskie stworzenia są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, działają więc na organizm zbawiennie. Zamiast niepotrzebnie zwiększać kaloryczność takiego posiłku, dużo lepszym rozwiązaniem będzie spożywanie ich wraz z warzywną surówką. Tym, którzy na urlop póki co nie wyjechali, warto zaproponować paluszki rybne.
Jak zrobić paluszki rybne w kukurydzianej panierce?
Aby przygotować takie danie rybne należy naszykować następujące produkty: 300 dag filetów rybnych np. z pangi, 25 dag sera żółtego, 1 jajko, płatki kukurydziane, pół szklanki mąki, kilka łyżek soku z cytryny, oliwę z oliwek, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy, czyli sól i pieprz. Rybę należy pokroić w podłużne kawałki, a następnie namoczyć je w jajku, doprawić solą, pieprzem oraz natką pietruszki, pokropić sokiem z cytryny, a następnie obtoczyć w panierce z pokruszonych drobno płatków kukurydzianych. Tak przygotowane filety kładzie się na rozgrzaną patelnię i smaży na oliwie z oliwek z obu stron. Gotowa ryba powinna być złocista i chrupiąca. Takie paluchy można podawać z sosem czosnkowym bądź pomidorową salsą. Przy serwowaniu można je przyprószyć serem żółtym, który rozpuszczając się pod wpływem temperatury stworzy smakowitą powłokę. Jako przystawkę można wykorzystać puree ziemniaczane z masłem i mlekiem. Równie dobrze sprawdzi się także kuskus lub jogurtowy dip.
Przygotowując taki posiłek warto jednak pamiętać, że ten rodzaj panierki jest dość kaloryczny, wiec dania tego powinny się raczej wystrzegać osoby będące na diecie odchudzającej.
Jak zrobić paluszki rybne z krakersami?
Takie kulinarne rozwiązanie powinno spodobać się dzieciom, zwłaszcza gdy rybę pokroi się w ciekawe kształty np. zwierzątek czy małych ludków. Potrzebne produkty to: 300 gram filetów z dorsza, 1 jajko, ¼, szklanki bułki tartej, 2 łyżki soku z cytryny, olej do smażenia, szklanka pokruszonych krakersów oraz kolendra. Sól staje się w tym przypadku zbędna, bo zawarta jest w ciasteczkach, nie warto zatem zwiększać jej ilości. W pierwszej kolejności należy pociąć filety na prostokątne placki, a następnie zatopić je na krótką chwilą w mieszance jajka i soku z cytryny. Tym sposobem ryba zyska większą świeżość, a smak tłuszczu będzie o wiele mniej wyczuwalny. Tak przygotowane filety rybne należy obtoczyć w panierce z krakersów i bułki tartej z obu stron, a następnie kłaść je po kolei na rozgrzanej patelni. Rybne paluszki powinny się smażyć dopóki, dopóty ich skórka stanie się złocistobrązowa. Przyrządzona w ten sposób przekąska będzie świetnie komponować się z pieczonymi ziemniaczkami i pożywną surówką. Można je także jadać z majonezem koperkowym, jednak wtedy zwiększą swoją kaloryczność.
Co ciekawe, oba rodzaje paluchów rybnych z łatwością można zamrozić i wykorzystać wtedy, kiedy najdzie na nie ochota.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze