Co na śniadanie?
ALICJA • dawno temuSzklanka ciepłego mleka i garść płatków śniadaniowych. Szybko i smacznie. …Ale już niekoniecznie zdrowo. Dlaczego? O tym za chwilę.
Badania konsumenckie
Płatki reklamowane są jako śniadanie pożywne, szybkie, dla każdego i zdrowe. Co do ostatniego argumentu niektórzy mięli zastrzeżenia. Dlatego też w 2008 roku na zlecenie pism i organizacji konsumenckich przeprowadzono badania płatków śniadaniowych z 32 krajów z pięciu kontynentów. Przypuszczenia potwierdziły się. Żadne z płatków nie uzyskały nawet oceny dobrej co do ich "zdrowotnych" właściwości. Płatki poległy na składzie. Zawierały zbyt mało błonnika, który wspomaga pracę jelit, natomiast nafaszerowane były tłuszczami nasyconymi oraz cukrem, którego zawartość sięgała od 20 do 34%. Hmm warto by było przeprowadzić badania wszystkich produktów reklamowanych jako "zdrowe", "dietetyczne" czy "ekologiczne". W końcu wiedziałybyśmy, jak rozpoznać zdrowe mięso, warzywa czy owoce.
Zdrowe i niezdrowe płatki śniadaniowe
Zdrowe są te płatki, których droga z pola na stół jest najkrótsza. Tak przynajmniej uważają dietetycy. Dlatego zdrowe są płatki kukurydziane oraz muesli z grubego ziarna. Zapomnijcie lepiej o płatkach śniadaniowych, które są dosładzane, czekoladowe i o intensywnych kolorach. Takie płatki z pewnością są smaczne, gdyż wzbogacane są substancjami poprawiającymi smak. Jednak mają dużo kalorii i zwyczajnie tuczą. Nie wspominając już o przyklejaniu się takich płatków do zębów, przez co trudno je potem domyć.
Jak przyrządzić zdrową miskę płatków śniadaniowych?
Wsyp do miseczki trochę płatków kukurydzianych lub muesli z pełnego ziarna. Dodaj trochę pestek słonecznika, orzechów, rodzynek. Wkrój także banana, który da ci dużo energii na cały dzień. Wszystko możesz zatopić w 2-procentowym mleku, które zawiera witaminę K i D rozpuszczalne w tłuszczach.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze