Dynia leczy i odchudza!
Dynia – warzywo mało popularne i kojarzone jedynie z zabawą na Halloween. A szkoda, bo dynia powinna być maksymalnie wykorzystywana w naszej kuchni właśnie teraz, kiedy jest na nią sezon. Zupy, przeciery, placki z kawałkami dyni, sałatka, zapiekany kurczak z dynią a nawet placki ziemniaczano-dyniowe to bomby witaminowe i doskonałe urozmaicenie naszej kuchni.
Aneta Rzysko
Dynia jest niezwykle smaczna i zdrowa. Zawiera mnóstwo witamin i jest idealna na wzmocnienie odporności jesienią. Przez wielu traktowana jest wręcz jak lekarstwo.
Witaminy z małą ilością kalorii
Dynia zawiera przede wszystkim witaminę B1 odpowiedzialną za prawidłowe spalanie węglowodanów w komórkach. Jej niedobór powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego i krwionośnego a także zaburzenia trawienia. Ponadto w dyni znajdziemy też duże ilości witaminy PP zapobiegającej chorobom serca.
Nie wyrzucaj pestek
W Internecie a także w wielu książkach kucharskich znaleźć można niezwykłe przepisy na potrawy z dynią w roli głównej. Niezależnie od postaci, warto skorzystać z jej dobrodziejstw.