Co jeść na śniadanie?
BEATKA • dawno temuŚniadanie to najważniejszy posiłek dnia – i nie jest to tylko pusty slogan. Zdrowe śniadanie daje energię do pracy, pobudza metabolizm, dostarcza składników odżywczych, nie dopuszcza do powstania uczucia głodu na bardzo długo.
Co na śniadanie?
Śniadanie powinno dostarczać sycących węglowodanów, białka, witamin, składników mineralnych i błonnika. Wszystko to jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i wszystkich układów. Błonnik wspomaga perystaltykę jelit i przemianę materii. Witaminy i minerały wpływają choćby na pracę układu nerwowego. Warto pamiętać o tym, że nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać witamin, więc koniecznie trzeba mu je dostarczyć z dietą.
Śniadanie dla rannych ptaszków, które najbardziej intensywnie pracują rano i w południe: miseczka surówki z owoców lub warzyw; kanapka z listkami sałaty i papryką (nie żałuj warzyw); szklanka świeżo wyciśniętego soku z jabłek, z pomarańczy, z marchewki (zamiast porannej kawy, którą możesz spokojnie wyrzucić z jadłospisu). Wszystkie sałatki i surówki doprawiaj oliwą z oliwy lub olejem lnianym. Oleje te zawierają kwasy omega-3, które wpływają na pracę układu nerwowego, wspomagają pracę mózgu i zmniejszają problemy z koncentracją.
Unikaj cukrów prostych na śniadanie, gdyż są one bardzo szybko spalane przez organizm i w konsekwencji już po godzinie odczuwa on głód i spadek energii. Zrezygnuj więc z białego pieczywa na rzecz pełnoziarnistego, ciemnego. Jeżeli lubisz mleko, przygotuj sobie kakao. Magnez poprawi ci samopoczucie, a wapń pomoże ci szybciej się zrelaksować i uspokoić. Kanapki posyp nasionami słonecznika lub dyni, bogatymi w witaminę B6 i witaminę E. Na dobry początek dnia, zamiast kawy wypij szklankę herbaty zielonej, herbaty czerwonej lub herbaty białej. Dzięki znajdującym się w nich substancjom, pobudzisz przemianę materii, zabijesz wolne rodniki i opóźnisz proces starzenia, a także zmniejszysz problemy z koncentracją.
Kiedy jeść śniadanie?
Nigdy nie rezygnuj ze śniadań. To one rozbudzają organizm i dają mu energię do pracy przez cały dzień. Poza tym, to właśnie rano możesz zaszaleć. Zgodnie z tym, co mówi stare przysłowie, śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Śniadanie to jedyny posiłek w ciągu dnia, podczas którego nie musisz się ograniczać. Pamiętaj jednak o kilku radach, które pomogą ci na długo cieszyć się piękną sylwetką. Pierwszy posiłek w ciągu dnia może być obfity. Dostarcz organizmowi węglowodanów złożonych, dzięki którym będzie on miał energię na długo. Jeżeli masz ochotę na odmianę i chodzi za tobą słodki pączek lub masz chęć na słodycze, to właśnie podczas śniadania możesz zjeść je bezkarnie (oczywiście, ilość w ramach rozsądku).
Jeżeli jesteś na diecie odchudzającej, to zwróć uwagę na ilość pokarmu znajdującego się na talerzu. Nie katuj się jednak rezygnowaniem ze śniadania. Filiżanka czarnej kawy zamiast pełnowartościowego śniadania pobudzi twój metabolizm na krótko. Przemiana materii spadnie już po pewnym czasie, a ty będziesz zmagać się z napadami wilczego głodu. Istnieje złota rada: im wcześniej zaczynasz jeść, tym bardziej kaloryczne możesz zjeść śniadanko. Rano wybaczane są wszystkie grzeszki żywieniowe. Jednak im później, tym więcej ograniczeń. Śniadanie powinno wypadać mniej więcej godzinę po przebudzeniu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze