10 zdrowych (i tanich!) produktów

11. Jedz zdrowo i tanioNie musisz wydawać kroci na zdrowe jedzenie! Sprawdź, które produkty nie zrujnują twojego budżetu, a jednocześnie zapewnią organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze.
Zdjęcie autorstwa dfespi48 / CC BY

11. Jedz zdrowo i tanio
Nie musisz wydawać kroci na zdrowe jedzenie! Sprawdź, które produkty nie zrujnują twojego budżetu, a jednocześnie zapewnią organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

10. OwsiankaOwsianka jest jednym z najtańszych sposobów na zdrowe śniadanie. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak białko oraz błonnik, a do tego jest niskokaloryczna. Jedna porcja owsianki zawiera tylko 150 kalorii. Możesz kupować płatki owsiane w dużych torbach. Będzie taniej, niż gdybyś kupowała małe paczki, przeznaczone do przygotowania jednorazowego śniadania. Uważaj również na dodatki. Wiele płatków zawiera bowiem śladowe ilości suszonych owoców czy orzechów, które zwiększają ilość kalorii.
Zdjęcie autorstwa anasararojas / CC BY

10. Owsianka
Owsianka jest jednym z najtańszych sposobów na zdrowe śniadanie. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak białko oraz błonnik, a do tego jest niskokaloryczna. Jedna porcja owsianki zawiera tylko 150 kalorii. Możesz kupować płatki owsiane w dużych torbach. Będzie taniej, niż gdybyś kupowała małe paczki, przeznaczone do przygotowania jednorazowego śniadania. Uważaj również na dodatki. Wiele płatków zawiera bowiem śladowe ilości suszonych owoców czy orzechów, które zwiększają ilość kalorii.

9. Mrożone warzywaMieszanki z mrożonych warzyw to doskonała alternatywa dla warzyw świeżych. W jednej torbie zazwyczaj znajduje się około siedmiu różnych warzyw. Dzięki temu można przyrządzić kolorowy i smaczny posiłek oraz dostarczyć organizmowi cenne składniki odżywcze. Gdybyś chciał kupić wszystkie te warzywa oddzielnie, wydałbyś znacznie więcej. Warzywa mrożone są tak samo wartościowe jak te świeże. Możesz je dodawać do zup, sałatek czy drugich dań. Pamiętaj tylko, aby wybierać te mieszanki, które nie zawierają sztucznych dodatków.
Zdjęcie autorstwa bykst / CC BY

9. Mrożone warzywa
Mieszanki z mrożonych warzyw to doskonała alternatywa dla warzyw świeżych. W jednej torbie zazwyczaj znajduje się około siedmiu różnych warzyw. Dzięki temu można przyrządzić kolorowy i smaczny posiłek oraz dostarczyć organizmowi cenne składniki odżywcze. Gdybyś chciał kupić wszystkie te warzywa oddzielnie, wydałbyś znacznie więcej. Warzywa mrożone są tak samo wartościowe jak te świeże. Możesz je dodawać do zup, sałatek czy drugich dań. Pamiętaj tylko, aby wybierać te mieszanki, które nie zawierają sztucznych dodatków.

8. Świeże owoce cytrusoweŚwieże owoce są bardzo zdrowe, ale sporo kosztują, szczególnie jeśli chcesz jeść je codziennie. Pamiętaj jednak, że jabłka, banany oraz pomarańcze to owoce przyjazne dla portfela. Banany możesz kupić często po okazyjnej cenie. Wybieraj te zielone, stosunkowo niedojrzałe, a będą zdatne do jedzenia przez około tydzień. Jeśli zaczną stawać się miękkie oraz zmieniać kolor na czarny, zapakuj je w torebkę i schowaj do zamrażarki. Mrożone banany możesz dodawać do koktajlów, owsianki czy naleśników. Pamiętaj także o pomarańczach oraz jabłkach. Są bardzo lubiane przez dzieci i pozostają świeże dłużej niż inne owoce.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

8. Świeże owoce cytrusowe
Świeże owoce są bardzo zdrowe, ale sporo kosztują, szczególnie jeśli chcesz jeść je codziennie. Pamiętaj jednak, że jabłka, banany oraz pomarańcze to owoce przyjazne dla portfela. Banany możesz kupić często po okazyjnej cenie. Wybieraj te zielone, stosunkowo niedojrzałe, a będą zdatne do jedzenia przez około tydzień. Jeśli zaczną stawać się miękkie oraz zmieniać kolor na czarny, zapakuj je w torebkę i schowaj do zamrażarki. Mrożone banany możesz dodawać do koktajlów, owsianki czy naleśników. Pamiętaj także o pomarańczach oraz jabłkach. Są bardzo lubiane przez dzieci i pozostają świeże dłużej niż inne owoce.

7. SoczewicaSoczewica jest królową roślin strączkowych. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, białka, kwas foliowy, żelazo, potas oraz wiele innych minerałów. Dodatkowo jest bardzo tania i łatwa do przyrządzenia. Nie trzeba jej wcześniej namaczać i szybko się ją gotuje.
Zdjęcie autorstwa martaposemuckel / CC BY

7. Soczewica
Soczewica jest królową roślin strączkowych. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, białka, kwas foliowy, żelazo, potas oraz wiele innych minerałów. Dodatkowo jest bardzo tania i łatwa do przyrządzenia. Nie trzeba jej wcześniej namaczać i szybko się ją gotuje.

6. FasolaFasola bogata jest w białka i może stanowić alternatywę dla owoców morza, drobiu oraz mięsa. Bogata jest również w błonnik, który pomaga w pracy przewodu pokarmowego, zmniejsza poziom cholesterolu i utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi. Najlepiej jest kupować suszoną fasolę, która nadaje się do spożycia przez około rok. Jeśli natomiast zdecydujesz się na fasolę w puszce, kupuj tę z niską zawartością soli.
Zdjęcie autorstwa cookbookman17 / CC BY

6. Fasola
Fasola bogata jest w białka i może stanowić alternatywę dla owoców morza, drobiu oraz mięsa. Bogata jest również w błonnik, który pomaga w pracy przewodu pokarmowego, zmniejsza poziom cholesterolu i utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi. Najlepiej jest kupować suszoną fasolę, która nadaje się do spożycia przez około rok. Jeśli natomiast zdecydujesz się na fasolę w puszce, kupuj tę z niską zawartością soli.

5. Masło orzechoweMasło orzechowe jest źródłem białka oraz przyjaznych sercu tłuszczów, witaminy E oraz witamin z grupy B. Oczywiście zawiera również dużo kalorii, a więc uważaj i nie jedz więcej niż dwie łyżeczki dziennie. Najlepiej wybierać naturalne masło orzechowe bez dodatków.
Zdjęcie autorstwa Matias Garabedian / CC BY

5. Masło orzechowe
Masło orzechowe jest źródłem białka oraz przyjaznych sercu tłuszczów, witaminy E oraz witamin z grupy B. Oczywiście zawiera również dużo kalorii, a więc uważaj i nie jedz więcej niż dwie łyżeczki dziennie. Najlepiej wybierać naturalne masło orzechowe bez dodatków.

4. Puszkowany łosośKwasy omega-3 są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są zawarte w wielu rybach – jednak ich ceny są często bardzo wysokie. Najtańszym sposobem na dostarczenie organizmowi kwasów omega-3 jest łosoś w puszce. Na dodatek nie musisz martwić się usuwaniem ości.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

4. Puszkowany łosoś
Kwasy omega-3 są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są zawarte w wielu rybach – jednak ich ceny są często bardzo wysokie. Najtańszym sposobem na dostarczenie organizmowi kwasów omega-3 jest łosoś w puszce. Na dodatek nie musisz martwić się usuwaniem ości.

3. Jogurt beztłuszczowyJogurt beztłuszczowy jest bogaty w białko oraz wapń. Jeśli członkowie twojej rodziny są fanami produktów mlecznych, rozważ kupowanie jogurtów w większych opakowaniach. Na pewno na tym zaoszczędzisz.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

3. Jogurt beztłuszczowy
Jogurt beztłuszczowy jest bogaty w białko oraz wapń. Jeśli członkowie twojej rodziny są fanami produktów mlecznych, rozważ kupowanie jogurtów w większych opakowaniach. Na pewno na tym zaoszczędzisz.

2. JajkaJajka są tanim źródłem białka. Termin przydatności jajek wynosi 3 tygodnie, pod warunkiem, że są przechowywane w lodówce. Drożej zapłacisz za jajka z farm ekologicznych.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

2. Jajka
Jajka są tanim źródłem białka. Termin przydatności jajek wynosi 3 tygodnie, pod warunkiem, że są przechowywane w lodówce. Drożej zapłacisz za jajka z farm ekologicznych.

1. Słodkie ziemniakiPostaraj się zastąpić zwykłe ziemniaki słodkimi, które są takim samym cennym źródłem potasu, ale dostarczają więcej błonnika, witaminy C oraz beta-karotenu.
Zdjęcie autorstwa Mike Licht / CC BY

1. Słodkie ziemniaki
Postaraj się zastąpić zwykłe ziemniaki słodkimi, które są takim samym cennym źródłem potasu, ale dostarczają więcej błonnika, witaminy C oraz beta-karotenu.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Dentyści krytykują aparat Brzyduli Cukier to Twój przyjaciel. Nie eliminuj go całkowicie z diety Jak dbać o plecy? Masaż próżniowy Dlaczego kawa i alkohol to połączenie idealne? Poznaj nieznane dotąd właściwości małej czarnej Dlaczego 3-latek nadal potrzebuje mleka? Jakie niedobory w diecie ono uzupełnia? Pozytywne aspekty negatywnego nastawienia Szminka zdradzi kim jesteś.... Wypełnianie zmarszczek kwasem hialuronowym Jak zapobiec odwodnieniu? Dzięki tym produktom spożywczym pozbędziesz się przebarwień! Trzy razy TAK dla odchudzania latem

Popularne w tym tygodniu:

Płatki jaglane, czyli źródło witamin i składników mineralnych. Przekonaj się, dlaczego warto jeść jagły Czym jest dieta sokowa? Efekty, plusy i minusy stosowania płynnego detoksu Właściwości wody alkalicznej. Czy "żywa woda" rzeczywiście cudownie wpływa na organizm? Jak się pozbyć kurzajki na stopie? Domowe leczenie i profilaktyka walki z nieestetycznymi brodawkami Lecznicze zioła szwedzkie. Poznaj skład, właściwości i zastosowanie ziołowej nalewki