10 zdrowych (i tanich!) produktów
11. Jedz zdrowo i tanio
Nie musisz wydawać kroci na zdrowe jedzenie! Sprawdź, które produkty nie zrujnują twojego budżetu, a jednocześnie zapewnią organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze.
10. Owsianka
Owsianka jest jednym z najtańszych sposobów na zdrowe śniadanie. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak białko oraz błonnik, a do tego jest niskokaloryczna. Jedna porcja owsianki zawiera tylko 150 kalorii. Możesz kupować płatki owsiane w dużych torbach. Będzie taniej, niż gdybyś kupowała małe paczki, przeznaczone do przygotowania jednorazowego śniadania. Uważaj również na dodatki. Wiele płatków zawiera bowiem śladowe ilości suszonych owoców czy orzechów, które zwiększają ilość kalorii.
9. Mrożone warzywa
Mieszanki z mrożonych warzyw to doskonała alternatywa dla warzyw świeżych. W jednej torbie zazwyczaj znajduje się około siedmiu różnych warzyw. Dzięki temu można przyrządzić kolorowy i smaczny posiłek oraz dostarczyć organizmowi cenne składniki odżywcze. Gdybyś chciał kupić wszystkie te warzywa oddzielnie, wydałbyś znacznie więcej. Warzywa mrożone są tak samo wartościowe jak te świeże. Możesz je dodawać do zup, sałatek czy drugich dań. Pamiętaj tylko, aby wybierać te mieszanki, które nie zawierają sztucznych dodatków.
8. Świeże owoce cytrusowe
Świeże owoce są bardzo zdrowe, ale sporo kosztują, szczególnie jeśli chcesz jeść je codziennie. Pamiętaj jednak, że jabłka, banany oraz pomarańcze to owoce przyjazne dla portfela. Banany możesz kupić często po okazyjnej cenie. Wybieraj te zielone, stosunkowo niedojrzałe, a będą zdatne do jedzenia przez około tydzień. Jeśli zaczną stawać się miękkie oraz zmieniać kolor na czarny, zapakuj je w torebkę i schowaj do zamrażarki. Mrożone banany możesz dodawać do koktajlów, owsianki czy naleśników. Pamiętaj także o pomarańczach oraz jabłkach. Są bardzo lubiane przez dzieci i pozostają świeże dłużej niż inne owoce.
7. Soczewica
Soczewica jest królową roślin strączkowych. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, białka, kwas foliowy, żelazo, potas oraz wiele innych minerałów. Dodatkowo jest bardzo tania i łatwa do przyrządzenia. Nie trzeba jej wcześniej namaczać i szybko się ją gotuje.
6. Fasola
Fasola bogata jest w białka i może stanowić alternatywę dla owoców morza, drobiu oraz mięsa. Bogata jest również w błonnik, który pomaga w pracy przewodu pokarmowego, zmniejsza poziom cholesterolu i utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi. Najlepiej jest kupować suszoną fasolę, która nadaje się do spożycia przez około rok. Jeśli natomiast zdecydujesz się na fasolę w puszce, kupuj tę z niską zawartością soli.
5. Masło orzechowe
Masło orzechowe jest źródłem białka oraz przyjaznych sercu tłuszczów, witaminy E oraz witamin z grupy B. Oczywiście zawiera również dużo kalorii, a więc uważaj i nie jedz więcej niż dwie łyżeczki dziennie. Najlepiej wybierać naturalne masło orzechowe bez dodatków.
4. Puszkowany łosoś
Kwasy omega-3 są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są zawarte w wielu rybach – jednak ich ceny są często bardzo wysokie. Najtańszym sposobem na dostarczenie organizmowi kwasów omega-3 jest łosoś w puszce. Na dodatek nie musisz martwić się usuwaniem ości.
3. Jogurt beztłuszczowy
Jogurt beztłuszczowy jest bogaty w białko oraz wapń. Jeśli członkowie twojej rodziny są fanami produktów mlecznych, rozważ kupowanie jogurtów w większych opakowaniach. Na pewno na tym zaoszczędzisz.
2. Jajka
Jajka są tanim źródłem białka. Termin przydatności jajek wynosi 3 tygodnie, pod warunkiem, że są przechowywane w lodówce. Drożej zapłacisz za jajka z farm ekologicznych.
1. Słodkie ziemniaki
Postaraj się zastąpić zwykłe ziemniaki słodkimi, które są takim samym cennym źródłem potasu, ale dostarczają więcej błonnika, witaminy C oraz beta-karotenu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze