Przepis na gulasz - dla wegetarian i nie tylko
ALICJA • dawno temuOd czasu do czasu warto odstawić mięso i wyczarować pyszne danie z warzyw. Gulasz warzywny to znakomite zestawienie produktów dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz tych, którzy za dietą mięsną nie przepadają, a muszą dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość białka. Jak przyrządzić gulasz?
Składniki:
- ½ szklanki fasoli,
- 3 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- puszka pomidorów w zalewie,
- 2 cebule,
- 2 papryki (kolorowe),
- mała cukinia,
- 2–3 łodygi selera naciowego,
- ½ szklanki kukurydzy konserwowej,
- 2 ząbki czosnku,
- kostka bulionu warzywnego,
- łyżka sosu sojowego,
- 1–2 łyżki mąki razowej,
- 2 łyżki oleju,
- liść laurowy,
- ½ łyżeczki tymianku,
- ½ łyżeczki cząbru,
- pieprz i sól.
Sposób przyrządzenia
Fasolę zalej wrzątkiem i odstaw na 2 godziny do namoknięcia. Następnie odcedź ją i zalej zimną wodą tak, aby zakryła ziarno. Ugotuj. Cebulkę pokrój w piórka i uduś na oleju. Marchewkę, ziemniaki, obraną cukinię i oczyszczoną paprykę umyj i pokrój w grubą kostkę. Umyty seler obierz z włókien i pokrój na plasterki. Do głębokiej patelni wrzuć wszystkie warzywa (oprócz fasoli i kukurydzy), zalej je szklanką bulionu warzywnego z sosem sojowym i liściem laurowym. Duś na wolnym ogniu przez ok 15 minut. Na koniec dodaj fasolę, kukurydzę, starty czosnek. Mąkę rozprowadź w kilku łyżkach zimnej wody, zahartuj wywarem i wlej do patelni. Doprowadź całość do wrzenia i zdejmij z gazu. Gulasz podawaj z brązowym ryżem lub dowolną kaszą.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze