Jak zrobić gulasz wegetariański?
OLIWKA . • dawno temuGulasz wegetariański to danie nie tylko dla wegetarian. Smakuje wszystkim, którzy lubią zdrowe jedzenie. Być może skuszą się nawet dzieci-niejadki, bo ziemniaki wyglądają w nim jak frytki. Poza tym wygląda naprawdę kolorowo i zachęcająco. Gulasz warzywny, to doskonały wybór na sierpniowe obiady, kiedy stragany aż uginają się od świeżych witamin. Pomidory, papryka, cebula… pycha!
Przygotuj:
- 2 kg ziemniaków
- pół kg pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- olej
- sól, pieprz
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój tak, jak na frytki.
Krok 2
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
Krok 3
Wrzuć cebulę i czosnek do rondla i smaż, aż będą szkliste.
Krok 4
Dodaj ziemniaki, kminek i sól i zalej wrzącą wodą. Gotuj 5 minut.
Krok 5
Pomidoryobierz ze skórki (żeby było łatwiej zalej je najpierw wrzątkiem), wyjmij pestki, a resztę pokrój w kostkę i dodaj do ziemniaków.
Krok 6
Paprykę również pokrój w kostkę, wcześniej wydrążając nasiona i dodaj do gulaszu.
Krok 7
Gotuj tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Papryka powinna być jędrna.
Krok 8
Gulasz wegetariański gotowy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze