Propozycja dla wegetarian – gulasz z młodych, dojrzałych i suszonych na słońcu warzyw. I nie tylko dla jaroszy, kompozycja warzyw jest tak wyśmienita, że gulasz z powodzeniem może zastąpić ten tradycyjny – ze względu na smak i na zdrowie. Gulasz pełen warzyw ma mniej kalorii, za to o wiele więcej witamin. Ja polubiłam go za wyrazisty smak.
Składniki:
1 mała cukinia,
pół pęczka selera naciowego,
2 duże dojrzałe pomidory,
6 pomidorów suszonych w zalewie,
1 cebula,
pół garści rodzynek,
oliwa,
cząber,
oregano,
bazylia,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Cukinię obrać ze skóry, nie wydrążać, jeśli jest młoda i nieduża.
Pokroić w ćwiartki.
Seler naciowy umyć i pokroić w kawałki.
Pomidory i rodzynki sparzyć.
Pomidory pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oleju.
Przełożyć do garnka, dodać pozostałe warzywa i dusić na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, kilka minut - seler naciowy powinien być chrupiący.
Pomidory suszone wyjąć z zalewy, pokroić drobno i wrzucić razem z łyżką zalewy do warzyw.
Wrzucić także rodzynki.
Po chwili doprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku.
Jak podawać?
Podawać na ciepło lub na zimno, z pieczywem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 17 zł |