Składniki:
- torebka ryżu (dzikiego, mieszanego lub zwykłego do wyboru),
- mieszanka chińska,
- mrożona (najlepsza z Nordisa lub Hotrexu),
- pół szklanki wody,
- kostka bulionowa warzywna,
- olej lub oliwa z oliwek (oliwa lepsza, szczególnie ta z bazylią),
- sól,
- przyprawy (do wyboru: curry, bazylia, najlepsze są baharat lub royal, mogą być przyprawy w kostce).
Jak przyrządzić?
Ryż gotować niecałe 10 min, olej lub oliwe wlać na patelnie, następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucić zamrożone warzywa, przykryć dusić ok. 15 minut. Następnie dotać ugotowany ryż, kostkę bolionową i wodę, dusić do wyparowania wody (nie przykrywać!!), pod koniec gotowania dodać sól i przyprawy.
Potrzebne przybory:
Patelnia teflonowa, przykrywka do niej, łopatka do mieszania potrawy, garnek do ugotowania ryżu. Można przygotowywać w woku!
Jak podawać?
Najlepiej z drobiem lub kotletami sojowymi, ale sama w sobie też jest smaczna!!! Nie dodawać żadnych sosów!!
Uwagi:
Sól nie jest konieczna, bo kostka bulionowa jest słona, ale jak ktoś lubi mocno słone potrawy, to mozna dodać. Warzywa należy co jakis czas mieszać, nawet często, aby sie nie przypaliły.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | akurat |