Sałatka czteroskładnikowa

Przepis kulinarny

Składniki:

2 kg ogórków,
2 kg kapusty,
2 kg cebuli,
2 kg pomidorów,
Na zalewę: 4 listki laurowe, 10 kulek ziela ang., 10 szt goździków, szczypta pieprzu (zagotować w 1/2 szkl wody.,
80 dag cukru, ocet10% (1 butelka minus pół szklanki)

Jak przyrządzić?

Pokroić warzywa do osobnych naczyń. Kapustę poszatkować, cebulę w krążki, ogórki bez skórki w cienutkie plasterki, pomidory najlepiej obrać ze skóry - pokroić "na ósemki". Do każdego z warzyw dodać 2 łyżki soli, wymieszć i odstawić min. na 2-3 godz.

Po zagotowaniu przypraw w wodzie (5 min.) dodajemy cukier i ocet, przelewamy do dużgo naczynia emaliowanego (np brytfanna) i dodajemy po kolei każde z warzyw wycisniete z soku (tylko nie wyciskamy pomidorów)w kolejnosci co 5 min: kapusta, cebula, ogórki, pomidory.
Na małym ogniu gotujemy i cały czas mieszamy. Po dodaniu i zagotowaniu pomidorów wkładamy gorącą sałatkę do słoików i zakręcamy Słoiki przewracamu do góry dnem i przykrywamy ściereczką do wystygnięcia.

Potrzebne przybory:

Duże emaliowane naczynie (jednak to 8 kg warzyw!), chyba że zmniejszymy proporcje :)

Jak podawać?

do 2. dania, do kanapek w pracy...

Uwagi:

Słoików nie wekuję i zawsze trzymają nawet do następnego sezonu. Pamiętajcie tylko by do słoików wkładać gorącą sałatkę (cały czas stoi na malutkim ogniu aż do ...ostatniego słoika. Polecam! Pychotka :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćśredni
Porcje20 słoików 0,3l
Przybliżony koszt15 zł
Autor Aneta

Sałatka czteroskładnikowa: Podobne przepisy

Sałatka czteroskładnikowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy