Składniki:
2 kg ogórków,
2 kg kapusty,
2 kg cebuli,
2 kg pomidorów,
Na zalewę: 4 listki laurowe, 10 kulek ziela ang., 10 szt goździków, szczypta pieprzu (zagotować w 1/2 szkl wody.,
80 dag cukru, ocet10% (1 butelka minus pół szklanki)
Jak przyrządzić?
Pokroić warzywa do osobnych naczyń. Kapustę poszatkować, cebulę w krążki, ogórki bez skórki w cienutkie plasterki, pomidory najlepiej obrać ze skóry - pokroić "na ósemki". Do każdego z warzyw dodać 2 łyżki soli, wymieszć i odstawić min. na 2-3 godz.
Po zagotowaniu przypraw w wodzie (5 min.) dodajemy cukier i ocet, przelewamy do dużgo naczynia emaliowanego (np brytfanna) i dodajemy po kolei każde z warzyw wycisniete z soku (tylko nie wyciskamy pomidorów)w kolejnosci co 5 min: kapusta, cebula, ogórki, pomidory.
Na małym ogniu gotujemy i cały czas mieszamy. Po dodaniu i zagotowaniu pomidorów wkładamy gorącą sałatkę do słoików i zakręcamy Słoiki przewracamu do góry dnem i przykrywamy ściereczką do wystygnięcia.
Potrzebne przybory:
Duże emaliowane naczynie (jednak to 8 kg warzyw!), chyba że zmniejszymy proporcje :)
Jak podawać?
do 2. dania, do kanapek w pracy...
Uwagi:
Słoików nie wekuję i zawsze trzymają nawet do następnego sezonu. Pamiętajcie tylko by do słoików wkładać gorącą sałatkę (cały czas stoi na malutkim ogniu aż do ...ostatniego słoika. Polecam! Pychotka :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 20 słoików 0,3l |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Aneta |