Sk艂adniki:
4 baklazany,
3 jajka,
bulka tarta,
olej do smazenia,
2 mozzarelle,
na sos - 40 dag miesa mielonego wieprzowo-wolowego,
pol duzej cebuli,
2 marchewki,
1 przecier pomidorowy,
2 puszki pomidorow bez skorki,
sol.
Jak przyrz膮dzi膰?
Sos pomidorowy przygotowuje sie tak - na dno garnka wlac tyle oliwy z oliwek aby zakrywalo dno,pokroic drobno pol cebulki i zetrzec 2 marchewki,chwilke przesmazyc, dodac mieso mielone, mieszac lyszka drewniana aby to wszystko dobrze przesmazyc. Gdy mieso sie zetnie wlac przecier pomidorowy i 2 puszki pomidorow bez skorki, posolic lub tez mozna dodac 2 kostki rosolowe...Gotowac na bardzo wolnym ogniu okolo 2 godz... Rozpoznamy ze sos jest juz gotowy gdy na wierzch sosu wyplynie oliwa... W miedzyczasie przygotujemy... Balazany pokroic wzdluz na grubosc 2 cm i obtaczac w roztrzepanych jajkach a pozniej w bulce tartej, tak jak schabowe smazyc na oleju. Gdy to juz mamy gotowe to bierzemy brytfanke, jej dno polewamy sosem, pozniej kladziemy baklazany, znowu sos, znowu baklazany - na nich pokrojona w drobna kostke mozzarella, sos, baklazany i na wierzchu polewamy sosem. Mozna posypac serem parmiggiano lecz nie trzeba - to zalezy od tego jak kto lubi.
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek ,brytfanka
Jak podawa膰?
mozna spozywac ja na goraco lecz rowniez doskonala jest na zimno
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 12 |
Autor | Misia_22 |