Pizza na grubym cieście z Pizzy Hut - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto: 400 g mąki,
30 g drożdży,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach,
1/2 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu,
bazylia, oregano, tymianek.
Sos - obowiązkowy składnik do pizzy:
2 łyżki pasty pomidorowej,
2 łyżki wody,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
2-3 łyżeczki posiekanych świeżych ziół (tymianek, bazylia, oregano, estragon).

Jak przyrządzić?

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Ciasto zagniatać przez około 10 min. Następnie odstawić na ok. godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na placek grubości 5-6 mm i ponakłuwać je widelcem. Przygotować sos: Pastę pomidorową wymieszać z wodą, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, dodać sól, pieprz i zioła. Odstawić na 15 min.Rozprowadzić wcześniej przyrządzony sos (plus dodatki według własnego gustu: pieczarki, szynkę, paprykę, oliwki, ser żółty), wstawić do piekarnika na 20-30 minut, piec w temp. 180-200 stopni Celsjusza.Życzę smacznego!

Potrzebne przybory:

piekarnik, blaszka do ciasta, nóż

Jak podawać?

Oczywiście na gorąco z sałatką colesław:):)

Uwagi:

Mam jeszcze przepis na sałatkę colesław, też z Pizzy Hut, ale to może innym razem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Autortesia

Pizza na grubym cieście z Pizzy Hut: Podobne przepisy

Pizza na grubym cieście z Pizzy Hut: wypróbuj również

Powiązane Tematy