Składniki:
Ciasto: 400 g mąki,
30 g drożdży,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach,
1/2 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu,
bazylia, oregano, tymianek.
Sos - obowiązkowy składnik do pizzy:
2 łyżki pasty pomidorowej,
2 łyżki wody,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
2-3 łyżeczki posiekanych świeżych ziół (tymianek, bazylia, oregano, estragon).
Jak przyrządzić?
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Ciasto zagniatać przez około 10 min. Następnie odstawić na ok. godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na placek grubości 5-6 mm i ponakłuwać je widelcem. Przygotować sos: Pastę pomidorową wymieszać z wodą, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, dodać sól, pieprz i zioła. Odstawić na 15 min.Rozprowadzić wcześniej przyrządzony sos (plus dodatki według własnego gustu: pieczarki, szynkę, paprykę, oliwki, ser żółty), wstawić do piekarnika na 20-30 minut, piec w temp. 180-200 stopni Celsjusza.Życzę smacznego!
Potrzebne przybory:
piekarnik, blaszka do ciasta, nóż
Jak podawać?
Oczywiście na gorąco z sałatką colesław:):)
Uwagi:
Mam jeszcze przepis na sałatkę colesław, też z Pizzy Hut, ale to może innym razem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | tesia |