Skrzydełka panierowane w bułce - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1/2 kg skrzydeł kurczaka,
1 opakowanie papryki mielonej słodkiej,
1/2 łyżeczki papryki ostrej (jak ktoś woli pikantniejsze, można więcej),
vegeta do smaku,
mąka,
bułka tarta,
2-3 jajka,
margaryna.

Jak przyrządzić?

Skrzydełka oprószyć vegetą, jak ktoś sobie życzy, można jeszcze innymi przyprawami do drobiu, ale bez przesady. Zostawić, aby naszły solą, na ok. 1-2 godz. Następnie przygotować panierki w 3 naczyniach: do jednego naczynia sypiemy mąkę (na oko, tak aby starczyło do wszystkich skrzydeł), do drugiego naczynia sypiemy bułkę tartą wymieszaną z papryką słodką i ostrą, w ostatnim naczyniu roztrzepujemy jajka.Najpierw obtaczamy skrzydełka w mące, następnie w jajku, a potem w bułce z papryką i układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym posmarowanym margaryną. Na każde skrzydło kładziemy niewielki kawałek margaryny, aby nie były zbyt suche (chociaż ja wolę bardziej przypieczone, są chrupiące, ale jak kto woli). Pieczemy ok. 35-45 min w zależności od wielkości skrzydełek w temp. 150 st. C.Pozdrawiam i życzę smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt15 zł
AutorWioletta

Skrzydełka panierowane w bułce: Podobne przepisy

Skrzydełka panierowane w bułce: wypróbuj również

Powiązane Tematy