Składniki:
1/2 kg skrzydeł kurczaka,
1 opakowanie papryki mielonej słodkiej,
1/2 łyżeczki papryki ostrej (jak ktoś woli pikantniejsze, można więcej),
vegeta do smaku,
mąka,
bułka tarta,
2-3 jajka,
margaryna.
Jak przyrządzić?
Skrzydełka oprószyć vegetą, jak ktoś sobie życzy, można jeszcze innymi przyprawami do drobiu, ale bez przesady. Zostawić, aby naszły solą, na ok. 1-2 godz. Następnie przygotować panierki w 3 naczyniach: do jednego naczynia sypiemy mąkę (na oko, tak aby starczyło do wszystkich skrzydeł), do drugiego naczynia sypiemy bułkę tartą wymieszaną z papryką słodką i ostrą, w ostatnim naczyniu roztrzepujemy jajka.Najpierw obtaczamy skrzydełka w mące, następnie w jajku, a potem w bułce z papryką i układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym posmarowanym margaryną. Na każde skrzydło kładziemy niewielki kawałek margaryny, aby nie były zbyt suche (chociaż ja wolę bardziej przypieczone, są chrupiące, ale jak kto woli). Pieczemy ok. 35-45 min w zależności od wielkości skrzydełek w temp. 150 st. C.Pozdrawiam i życzę smacznego!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Wioletta |