Składniki:
Pięć ząbków czosnku, jedna świeża bułka, masło, sól drobnoziarnista.
Jak przyrządzić?
Do plastikowego pojemniczka nakładamy 15 łyżeczek do herbaty masła. Nożykiem obieramy ząbki czosnku, aż dojdziemy do śliskiej powierzchni. Następnie wyciskamy czosnek specjalnym wyciskaczem do pojemniczka z masłem. Potem solimy masło dwiema łyżeczkami soli. Następnie mieszamy. Pojemniczek z gotowym już masłem czosnkowym należy pozostawić w zamrażarce na pół godziny. Po lekkim zamrożeniu odkładamy pojemniczek na blat, pozostawiając go przez 3 minuty. W tym czasie można już pokroić bułkę (według upodobań). Następnie smarujemy masłem i gotowe!
Potrzebne przybory:
nóż z piłą, nożyk, wyciskać do czosnku, łyżeczka do herbaty, plastikowy pojemnik
Jak podawać?
Dla dekoracji zawsze kładę natkę pietruszki na środek bułki. Wtedy mam bardziej zaostrzony apetyt, a kanapka smakuje wyśmienicie!
Uwagi:
Po co wkładać masło do zamrażalnika? Po to, aby miało intensywniejszy smak i łatwiej się rozsmarowywało.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | Ola |