Składniki:
Filet z kurczaka (1 podwójna pierś), przyprawy (kurczak złocisty Kamis, kurczak po staropolsku Kamis, oregano, sól, pieprz), mąka, jajko, bułka tarta, olej, ser żółty.
Jak przyrządzić?
Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki, najlepiej ok. 4 cm, przyprawiamy podanymi przyprawami, tylko nie za dużo. Następnie moczymy w jajku, mące, w jajku i bułce i tak z każdym kawałkiem. Smażymy na gorącym oleju, najlepiej, aby były całe zanurzone. Smażymy, aż się lekko zarumienią. Nie trzeba długo, bo kurczak szybko się piecze. Jak wszystkie się upieką, posypujemy serem żółtym i czekamy, aż się roztopi. Można to robić w trakcie smażenia, tak żeby na każdym był ser. Oczywiście najlepiej przekładać do jakiegoś naczynia z przykrywką w trakcie pieczenia w zależności od tego, dla ilu osób robicie.
Jak podawać?
Z frytkami i surówką, najlepiej z kiszonej kapusty (przepis chętnie podam).
Uwagi:
W trakcie pieczenia przewracać co jakiś czas, nasjlepiej, by kawałki miały tak 4 cm na 2 cm.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Elcia |