Składniki:
- piersi z kurczaka,
- słoik zwykłych zielonych oliwek,
- mąka, smietana bardzo tłusta,
- oliwa z oliwek,
- ser pleśniowy,
- pietruszka zielona.
Jak przyrządzić?
Piersi w kawałkach podsmażyć na oliwie (ponoć lepiej oliwę z masłem wymieszać, ale to już mało zdrowe). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu: wrzucić pokrojone oliwki, oprószyć lekko mąką, by się zrumieniły, wlać kubek tłustej śmietany, podgrzać. Polać tym sosem piersi. Na wierzch wrzucić - jak ktoś chce - pokruszony ser pleśniowy. Posypać sieloną pietruszką. Zapiec.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | całkiem dużo |
Autor | kaska |