Przekładaniec z kurczaka

Przepis kulinarny

Składniki:

- piersi z kurczaka 4 szt,
- chleb tostowy 8 kromek,
- ser zólty w plasterkach 12 plasterków,
- szynka w plasterkach 8 plasterków,
- cebula w plasterkach,
- sos beszamel (0,5 litra mleka;2 lyzki maki;5 dkg masla;sól;starta galka muszkatuowa),
- sól,
- pieprz czarny mielony,
- keczup,
- pergamin.

Jak przyrządzić?

Chleb przyrumienic w tosterze lub piekarniku.piersi z kurczaka podzielic na polówki i kazda podsmarzyc z obu stron na rumiano,posypac sola i pieprzem.
Plasterki szynki i sera dopasowac wielkoscia do chleba.
Na blaszce od piekarnika wylozonej pergaminem polozyc kolejno:
chleb, cebule, ser, szynke, cebule, piers, ser, chleb, cebule, szynke, piers i ser polac to wszystko sosem beszamel.
Piramidke powtarzac tak samo z reszty skladników. Maja wyjsc 4 porcje.
Polac to wszystko obficie sosem beszamel i wstawic do piekarnika na 15 min -200 stopni.
Podawac cieple z kropka keczupu na wierzchu.

Jak podawać?

Na cieplo.

Uwagi:

Sos beszamel--z pól litra mleka odlac pól szklanki i w niej rozpuscic make,reszte zagotowac z sola i galka.
Gdy mleko zacznie gotowac sie wlac to ze szklanki(z maka) i caly czas mieszajac zostawic na ogniu 5 minut.
gdy troche zgestnieje zestawic z ognia dodac maslo i wymieszac.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Porcje4 porcje
Kalorycznośćmało
Autornoa

Przekładaniec z kurczaka: Podobne przepisy

Przekładaniec z kurczaka: wypróbuj również

Powiązane Tematy