Składniki:
- piersi z kurczaka 4 szt,
- chleb tostowy 8 kromek,
- ser zólty w plasterkach 12 plasterków,
- szynka w plasterkach 8 plasterków,
- cebula w plasterkach,
- sos beszamel (0,5 litra mleka;2 lyzki maki;5 dkg masla;sól;starta galka muszkatuowa),
- sól,
- pieprz czarny mielony,
- keczup,
- pergamin.
Jak przyrządzić?
Chleb przyrumienic w tosterze lub piekarniku.piersi z kurczaka podzielic na polówki i kazda podsmarzyc z obu stron na rumiano,posypac sola i pieprzem.
Plasterki szynki i sera dopasowac wielkoscia do chleba.
Na blaszce od piekarnika wylozonej pergaminem polozyc kolejno:
chleb, cebule, ser, szynke, cebule, piers, ser, chleb, cebule, szynke, piers i ser polac to wszystko sosem beszamel.
Piramidke powtarzac tak samo z reszty skladników. Maja wyjsc 4 porcje.
Polac to wszystko obficie sosem beszamel i wstawic do piekarnika na 15 min -200 stopni.
Podawac cieple z kropka keczupu na wierzchu.
Jak podawać?
Na cieplo.
Uwagi:
Sos beszamel--z pól litra mleka odlac pól szklanki i w niej rozpuscic make,reszte zagotowac z sola i galka.
Gdy mleko zacznie gotowac sie wlac to ze szklanki(z maka) i caly czas mieszajac zostawic na ogniu 5 minut.
gdy troche zgestnieje zestawic z ognia dodac maslo i wymieszac.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | mało |
Autor | noa |